Θέλετε να αγοράσετε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και την ίδια στιγμή αναρωτιέστε τι θα κάνετε με το παλιό σας αυτοκίνητο; Εξάλλου, δεν μπορείτε εύκολα να διαθέσετε τα περίπου 40.000 ευρώ που απαιτεί η αγορά ενός καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ερευνητές του Πολυτεχνείου μπορούν να σας δώσουν τη λύση, μετατρέποντας το παλιό σας αυτοκίνητο σε ηλεκτροκίνητο. Και μάλιστα με μικρό κόστος.

Ads

«Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να βρεθεί τρόπος ώστε η μετατροπή να έχει κόστος που να μην ξεπερνά τα 7.000 ευρώ, οπότε και να συμφέρει αντί κάποιος να πετάξει το παλιό του αυτοκίνητο να αλλάξει τον κινητήρα με ηλεκτρικό», λέει ο Κώστας Κόρακας, ένας εκ των ερευνητών του προγράμματος αυτού του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών στη Μυτιλήνη, σε συνεργείο της εταιρείας Αφοί Κόρακα Α.Ε και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στο Ζάππειο, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης.

Την αρχή έκανε ο Τάσος Κόρακας το 1994, ως φοιτητής τότε του ΕΜΠ, με την μετατροπή ενός παλιού Fiat, τύπου Fiorino, σε ηλεκτροκίνητο. Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο ίδιος τώρα, με τον αδερφό του Κώστα, θα μετατρέψουν σε ηλεκτροκίνητα τρία αυτοκίνητα: ένα Mercedes Smart, ένα Citroen Saxo και ένα Fiat Panda.

Ads

H μετατροπή, μάλιστα, του Smart έχει ήδη ολοκληρωθεί. Με μια διαδικασία που διάρκεσε 20 μέρες, αφαιρέθηκε ο βενζινοκινητήρας, ο οποίος και αντικαταστάθηκε με ηλεκτροκίνητο κινητήρα, ο οποίος παίρνει ρεύμα από 12 μπαταρίες λιθίου των οκτώ βολτ η κάθε μία (96 συνολικά). Η αυτονομία του οχήματος με αυτές τις μπαταρίες είναι της τάξης των 80 χιλιομέτρων. Η αντίστοιχη αυτονομία του Saxo θα φτάνει τα 160 χιλιόμετρα.

«Στην πράξη φαίνεται πως το κόστος της μετατροπής είναι σε συνάρτηση με τα χιλιόμετρα της αυτονομίας κι αυτό γιατί είναι πολύ υψηλό το κόστος των μπαταριών. Με δεδομένο όμως ότι ένα καινούργιο ηλεκτροκίνητο όχημα κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ, φαίνεται να συμφέρει η μετατροπή ενός παλιού οχήματος, ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτει ανάγκη -π.χ. σε νησιά ίσως και μικρότερα από τη Λέσβο- για μεγάλη χιλιομετρική αυτονομία», καταλήγουν οι ερευνητές.