Για την Ελλάδα, την παιδεία, την ιστορία και των πολιτισμό της μαθαίνουν οι 25 μετανάστες και Ρομά που παρακολουθούν το Διεθνές Θερινό Σχολείο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Ads

Στο σχολείο αυτό το βιβλίο δεν έχει την αποκλειστικότητα: η ενσωμάτωση των μεταναστών και των Ρομά στην ελληνική κοινωνία και η θεμελίωση μιας λειτουργικής και δημιουργικής σχέσης με τον υπόλοιπο πληθυσμό, επιτυγχάνεται μέσω μιας πρότυπης ολιστικής και βιωματικής μέθοδος γλωσσικής και πολιτισμικής στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, μαθαίνουν ελληνικά μέσα από τα δημοτικά τραγούδια, από τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, από το αρχαίο θέατρο και το Σοφοκλή, από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, από τον Αριστοτέλη και τον Ηράκλειτο, από τον Ελύτη και τον Σεφέρη, από τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Γκάτσου και του Ξυλούρη, από την αρχαία Ολυμπία, το αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο.

Οι μαθητές αυτοί δεν μαθαίνουν μόνο τη γλώσσα μας: γίνονται κοινωνοί της ελληνικής παράδοσης και σιγά σιγά μαθαίνουν και την αρχαία τραγωδία. Μέσω αυτής γνωρίζουν και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και στο τέλος, μάλιστα, των μαθημάτων παρουσιάζουν οι ίδιοι μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας.

Ads

Και τα μαθήματα φαίνεται να αποδίδουν: «βλέπουν και οι ίδιοι διαφορά γιατί διαπιστώνουν ότι όσο βελτιώνεται η γλωσσική τους επάρκεια και η γνώση για την ιστορία της Ελλάδας τόσο μειώνεται και η μη αποδοχή τους από τους ίδιους τους Έλληνες, αποτρέπεται η εις βάρος τους εχθρική συμπεριφορά και μειώνονται οι εντάσεις μεταξύ των μεταναστών και των Ελλήνων που ζουν κοντά στις κοινωνίες τους», επισημαίνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής και φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Παύλος.

Και οι ίδιοι οι μαθητές δηλώνουν ευχαριστημένοι. «Με πλησιάζουν πιο εύκολα οι Έλληνες, όταν μπορώ και τους μιλάω για την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους» δηλώνει ο 18χρονος Χασάν από τη Σομαλία.

Απώτερος στόχος οι μαθητές να γίνουν στη συνέχεια εκπαιδευτές στις 32 δομές που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό στην Ελλάδα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία