Όχι βιβλία, αλλά ανθρώπους καλούνται να «ξεφυλλίσουν» όσοι προσέλθουν στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, από τις 12:00 μέχρι τις 17:00. Η «Ζωντανή βιβλιοθήκη», μια κίνηση εθελοντών, περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν ζήσει το ρατσισμό και την προκατάληψη και έχουν τη διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους μέσω προσωπικής συζήτησης, σε μια προσπάθεια προώθησης της ποικιλομορφίας και καταπολέμησης των στερεοτύπων.

Ads

Όσοι προσέλθουν στην εκδήλωση της «Ζωντανής βιβλιοθήκης» στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στις 12 Δεκεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να «διαβάσουν» τις ιστορίες ενός πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, μιας κωφής ηθοποιού, μιας γυναίκας από την Αφρική, ενός gay άνδρα, ενός οροθετικού, όπως και πολλών άλλων ανθρώπων που έχουν βιώσει τις συνέπειες του ρατσισμού. Οι ιστορίες αυτές ξετυλίγονται, όχι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά μέσα από την προσωπική συζήτηση με το «ζωντανό βιβλίο» που θα επιλέξει ο καθένας.

Η καινοτόμος αυτή ιδέα, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από ομάδα εθελοντών, δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της προκατάληψης και των στερεοτύπων που οδηγούν στο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό. Εκδηλώσεις της «Ζωντανή βιβλιοθήκης» έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Στη «Ζωντανή βιβλιοθήκη» της Κυριακής θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, ενώ ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης είναι προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, σε περίπτωση που ο «αναγνώστης» και το «βιβλίο» δε μιλούν την ίδια γλώσσα θα παρέχεται και «ζωντανό λεξικό», δηλαδή διερμηνεία στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά. Για τα παιδιά των επισκεπτών θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης.

Ads

Οι εθελοντές προτρέπουν τους «αναγνώστες» να συζητήσουν και να θέσουν ερωτήσεις στα «βιβλία» τους, αλλά να τα επιστρέψουν στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που τα βρήκαν, χωρίς να τα «τσαλακώσουν» ή να θίξουν την αξιοπρέπειά τους. Ο «δανεισμός» έχει διάρκεια 30 λεπτά.

Άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία τους, καθώς ήρθαν σε επαφή με άτομα που αλλιώς δε θα είχαν γνωρίσει, συνειδητοποίησαν καταστάσεις που αγνοούσαν, εντυπωσιάστηκαν από την οικειότητα της συζήτησης και την αξιοπρέπεια αυτών των ατόμων και ξεφορτώθηκαν προκαταλήψεις και στερεότυπα που κουβαλούσαν, ίσως υποσυνείδητα, μια ζωή.

Αυτός είναι και ο στόχος της όλης προσπάθειας, καθώς η άμεση επαφή σε τέτοιες ευχάριστες και ασφαλείς συνθήκες βοηθά τους αθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά, να συνειδητοποιήσουν και να αναιρέσουν τις στερεοτυπικές τους ιδέες για κάποιες ομάδες που συνδέονται με την εθνική τους προέλευση, τη σεξουαλικότητά τους, τη θρησκεία τους, τη δουλειά τους, την κουλτούρα τους ή την συνθήκη της αναπηρίας τους.