Σε νέα επιχειρηματική τάση τείνουν να εξελιχθούν οι εργατικοί συνεταιρισμοί και δη εν μέσω της παρούσας οικονομικής κρίσης. Νέοι άνθρωποι ή άνεργοι που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, βρίσκουν μέσω αυτών των συνεταιρισμών μία διέξοδο στην ανεργία.

Ads

Σε αντίθεση με τις συμβατικές επιχειρήσεις, η οργάνωση και η λήψη των αποφάσεων είναι θέμα του συνόλου. Τέτοιες επιχειρήσεις κάνουν προοδευτικά την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Παγκάκι» ένα συμπαθητικό καφενεδάκι-στέκι σε πεζόδρομο του Κουκακίου που δημιουργήθηκε από μια παρέα νέων. Όπως δηλώνουν μέσα από την ιστοσελίδα τους «pagkaki.org», «οι περισσότερο ήμασταν άνεργοι, κάποιοι ήμασταν εργαζόμενοι σε επισφαλή επαγγέλματα και σε συνθήκες εχθρικές προς κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας. Θελήσαμε να δοκιμάσουμε έναν άλλο τρόπο εργασίας, συλλογικό, με σχέσεις σεβασμού και αλληλεγγύης».

Στην ίδια λογική κινείται και το White Box, ένας πρωτότυπος καλλιτεχνικός συνεταιρισμός που απαρτίζεται από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων σχεδιαστών. Κοινό όραμα αποτελεί η δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν να εκφράζονται και να επικοινωνούν ελεύθερα τις δημιουργίες τους με το κοινό. Σήμερα, το White Box αποτελεί το «σπίτι» και του Συλλόγου Ελλήνων Ανεξάρτητων Σχεδιαστών.

Το σκηνικό της κρίσης ταλανίζει και τη βόρεια Ελλάδα. Όμως, στην προβληματική αγορά της Θράκης, οι οικογενειακοί συνεταιρισμοί δίνουν τη λύση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, στη Ροδόπη, δύο αδέλφια, η Μελίνα και ο Βασίλης, δημιούργησαν ένα σύγχρονο οινοποιείο –τους «Κίκονες». Παράγουν 60.000 μπουκάλια ετησίως τα οποία προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία της ελληνικής αγοράς καθώς και στο εξωτερικό, σε Βέλγιο, Κύπρο, Σουηδία και Γερμανία, ενώ διευκρινίζουν ότι «η παραγωγή κρασιού είναι φιλοσοφία και ιδέα».

Ads

Άλλη μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Μεσσούνη Ροδόπης, που ακούει στο όνομα «Γλυκιά Γεύση», παράγει χαλβά, ταχίνι και λουκούμια. Τα προϊόντα της επιχείρησης, η οποία πέρασε από τον παππού στον εγγονό, διατίθενται μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Τα προϊόντα παραδοσιακών ζυμαρικών της οικογενειακής επιχείρησης Οικονόμου,στην Αίγειρο Ροδόπης, έχουν γίνει ανάρπαστα. Μέχρι στιγμής η παραγωγή τους καλύπτει την τοπική αγορά της Θράκης, ωστόσο «αν και είχαν προτάσεις για μεγαλύτερη παραγωγή, δεν τις αποδέχτηκαν γιατί θέλουν τα προϊόντα τους να μην παράγονται βιαστικά» εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ήδη στη Γαλλία υπάρχουν 19.000 τέτοιοι συνεταιρισμοί που συντηρούν πάνω από 40.000 εργαζομένους. Υπογραμμίζοντας ότι αν για κάποιους οι συνεταιρισμοί είναι το μέλλον σε τέτοιες μετέωρες εποχές, «μερικοί, ήδη ζουν το μέλλον. Αρκεί μια απόφαση».