Στο σχολείο επέστρεψε η 15χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι, υποψήφια για βραβείο Νόμπελ, λίγους μήνες μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν και τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. 

Ads

Η Μαλάλα περιέγραψε την επιστροφή της στο σχολείο ως την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της. «Είμαι ενθουσιασμένη που σήμερα έκανα πραγματικότητα το όνειρό μου να επιστρέψω στο σχολείο. Θα ήθελα όλα τα κορίτσια στον κόσμο να έχουν αυτή την ευκαιρία», ανέφερε σε δήλωσή της. «Μου λείπουν οι συμμαθητές μου από το Πακιστάν πάρα πολύ αλλά ανυπομονώ να γνωρίσω τους καθηγητές και να κάνω νέους φίλους εδώ στο Μπέρμιγχαμ», συμπλήρωσε.


 

Συνοδευόμενη από τον πατέρα της και κουβαλώντας ένα ροζ σακίδιο, η Μαλάλα έφτασε στο λύκειο θηλέων Ετζμπάστον, το οποίο βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο, όπου έγινε η εγχείριση στο κεφάλι της. 

Η Μαλάλα δέχθηκε επίθεση στις 9 Οκτωβρίου 2012 στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν, «επειδή προωθεί τον δυτικό τρόπο σκέψης», όπως ανέφεραν οι Ταλιμπάν. Μεταφέρθηκε στη Βρετανία προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση στον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετήθηκαν πλάκες τιτανίου στο κρανίο της και ακουστικό βοήθημα, ώστε να αποκατασταθεί η ακοή της στο αριστερό της αυτί. Μόλις τον Φεβρουάριο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ads

Ο Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και νυν ειδικός πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια εκπαίδευση δήλωσε: «Αυτή είναι μια σπουδάια μέρα για τη Μαλάλα, για την οικογένειά της και για την εκπαίδευση γενικότερα. Με το κουράγιο της η Μαλάλα μας έδειξε ότι τίποτα –ούτε οι σφαίρες και οι απειλές δολοφονίας- δεν μπορούν να μπουν εμπόδιο στο δικαίωμα κάθε κοριτσιού για εκπαίδευση».