Εννέα χώρες της βόρειας Ευρώπης ελπίζουν ότι θα τονώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη δημιουργία ένα νέο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας από τις καιρικές αυξομειώσεις. Το κόστους 20 δισεκατ. ευρώ σχέδιο είναι επειγόντως απαραίτητο για να ενισχύσει την πράσινη ενέργεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ads

Εννέα ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να τονώσουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με ένα σχέδιο, κόστους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατασκευής συστήματος καλωδίων υψηλής τάσης κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, ‘έγραψε αυτή την εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Τα καλώδια θα μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από αιολική, ηλιακή και ενέργεια των κυμάτων και έτσι θα σχηματίσουν μια βάση για διαρκή διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο σχέδιο αυτό θα συμμετάσχουν οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα καλώδια θα διανείμουν την παραγωγή από την αιολική ενέργεια σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης εντός μιας δεκαετίας. Στόχος είναι να συνδεθούν οι φάρμες αιολικής ενέργειας στα ανοιχτά των ακτών της Γερμανίας και Αγγλίας με τους νορβηγικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς ενέργειας, τους σταθμούς ενέργειας κυμάτων του Βελγίου και της Δανίας, και τα αιολικά και ηλιακά συστήματα στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι ενεργειακές επιχειρήσεις είναι στη διαδικασία να δημιουργήσουν στα ανοιχτά τουρμπίνες αιολικής ενέργειας, κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης, με συνολική παραγωγή 100 γιγαβάτ, που ισούται με το 10% της ενέργειας που χρειάζεται η Ευρώπη – ενέργεια που θα παρήγαγαν 100 τουλάχιστον μεγάλοι σταθμοί λιθάνθρακα.