Η Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής έχει ιδρύσει Ελληνορθόδοξο πανεπιστήμιο, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Η θεολογική του σχολή λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι φοιτητές μαθαίνουν ελληνικά, έχουν πάρει ελληνικά ονόματα και προορίζονται για δάσκαλοι σε σχολεία της Αφρικής και κληρικοί.

Ads

Το πανεπιστήμιο έχει μία σχολή, την Ορθόδοξη Θεολογική, που είναι πενταετούς φοίτησης, και στην οποία φοιτούν 63 νέοι από διάφορες αφρικανικές χώρες. Το κτίριο του πανεπιστημίου φτάνει τα 2.600 τ.μ και βρίσκεται σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας του Κονγκό Κινσάσα. Η Μητρόπολη σχεδιάζει την ίδρυση άλλων τριών σχολών, Γεωπονική, Πληροφορική και Ιατρική, όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή».

«Προς ανάδειξιν νέων κληρικών εκ του ιθαγενούς ποιμνίου», ιδρύθηκε η σχολή, όπως είχε σχεδιάσει ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Κεντρώας Αφρικής, Τιμόθεος. Το σχέδιο του έγινε πραγματικότητα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιγνάτιο το 2005.

Οι πρώτοι του φοιτητές, το 2007, απέκτησαν με την είσοδό τους στο οικοτροφείο του συγκροτήματος ελληνικά ονόματα. Μετά το πέρας των σπουδών τους θα μπορούν να γίνονται κληρικοί, δάσκαλοι, θα πλαισιώνουν ενορίες κλπ, σύμφωνα με τους καθηγητές της σχολής.

Ads

Όπως δήλωσε ο Ελληνας πρέσβης στο Κονγκό Αλ. Κατράνης για τη σημασία του ορθόδοξου πανεπιστημίου: «δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών, αλλά σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων».