Εκδήλωση με επίκεντρο τις δράσεις της εκπαίδευσης στην προώθηση μίας σχολικής κουλτούρας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διοργανώνει η κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. «Η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να διαπερνά όλο το αναλυτικό πρόγραμμα και την κουλτούρα του σχολείου.

Ads

Η κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτυγχάνεται καλύτερα αν τα παιδιά τα βιώνουν στη πράξη » τόνισε σε δελτίο Τύπου η κοσμήτορας, Δήμητρα Κογκίδου.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και οι επιπτώσεις της παραβίασης τους, θα είναι ο βασικός άξονας της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού στις 10 και 11 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η σχολική κοινότητα μπορεί να συμβάλλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων, μέσω βιωματικών διαδικασιών και οικοδόμησης κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι εισηγητές της εκδήλωσης υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα μπορούν να αντιλαμβάνονται τα δικαιώματά αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, ειδική έμφαση θα δοθεί στα δικαιώματα των κοινωνικών ομάδων όπως οι μετανάστες, οι Ρομά και οι μειονότητες. Η παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών των ομάδων έχει μεγάλες συνέπειες στην εκπαίδευσή τους. Γι’ αυτό το λόγο, παιδιά Ρομά θα επιχειρήσουν να περιγράψουν τη σχολική καθημερινότητά τους, σε μία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί ένα εγχειρίδιο το οποίο απευθύνεται σε δασκάλους και εκπαιδευτές. Το λεγόμενο «Compass» του συμβουλίου της Ευρώπης θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις και ένα θεωρητικό πλαίσιο το οποίο θα φέρει τα παιδιά «πιο κοντά» στα δικαιώματα και τη διεκδίκησή τους.

Ads

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 16:00 στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής, ενώ οι εισηγητές θα είναι η ειδική επιστήμονας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Βασιλική Πλιόγκου, ο εκπαιδευτικός-σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Άγγελος Χατζηνικολάου, η Ψυχοδραματίστρια, συνεργάτρια της «ΑΡΣΙΣ», Σοφία Συμεωνίδου, η Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης Νίκη Ρουμπάνη, η εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Παυλίνα Γραικού.