Με αφορμή την 34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενισχύσει τις βιβλιοθήκες τής Λέρου και των Λειψών, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Για τον σκοπό αυτό προέτρεψε πολίτες και σχολεία να συγκεντρώσουν όσα βιβλία δεν χρησιμοποιούν στον χώρο τής έκθεσης στο Ζάππειο, κατορθώνοντας να συγκεντρώσουν σχεδόν 3.000 βιβλία!

Ads

Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων προσφέρθηκε από μαθτηές και μαθήτριες αλλά και απλούς πολίτες. Τα βιβλία αναχώρησαν με πλοίο από τον Πειραιά και έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους. Αρχικά έφτασαν στην Λέρο, όπου έγινε η καταμετρησή τους για να σταλούν τα μισά στους Λειψούς. Και στα δυο νησιά, η υποδοχή των βιβλίων από παιδιά και ενηλίκων ήταν ενθουσιώδης.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι νησιώτες και οι ιθύνοντες των βιβλιοθηκών, εκτός της απουσίας της πολιτείας σε τόσα άλλα πεδία, τα κτίρια των βιβλιοθηκών αδυνατούν να αντεπεξέλθουν πλέον στις απαιτήσεις.

Ο βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου Δημήτρης Σταματέλλος, που ανέλαβε στην βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το 1952 το 2009, σημειώνει στην “Ελευθεροτυπία” πως “το κτίριο δεν μπορει πια να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, χρειάζεται βελτιώσεις με τους όρους των νέων τεχνολογιών.

Ads

“Η ανταπόκριση του λαού της Λέρου ήταν ανέλπιστα θετική” υπογραμμίζει. “Άρχισε να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη όλο και πιο συχνά και πολλοί αναγνώστες δωρίζουν βιβλία που έχουν διαβάσει, ώστε να μοιραστούν με τους υπόλοιπους κατοίκους την απόλαυση της ανάγνωσης”.