Στο πάτωμα της τάξης αραδιασμένα σλίπινγκ μπαγκ. Στα πρεβάζια των παραθύρων στις σχολικές αίθουσες, δεν βρίσκονται ακουμπισμένες κασετίνες, αλλά μικρά μπουκαλάκια με αντηλιακά, θήκες γυαλιών και άλλα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης. Σε δύο γειτονικές σχολικές αίθουσες του 64ου Δημοτικού Αθηνών στο Μεταξουργείο, μένουν το «Πινέλο» και η «Παλέτα», οι δύο ομάδες που έχουν αναλάβει να ζωγραφίσουν τις προσόψεις του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και του 53ου Δημοτικού Αθηνών στον Κολωνό. Ο εξωραϊσμός των σχολικών κτιρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Paint Your Wall in Athens» (Ζωγράφισε τον τοίχο σου στην Αθήνα) που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελιξ» (www.elix.org.gr) σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Ads

Της Ιφιγένειας Διαμαντη από την Καθημερινή, 26.8.2010

Κατεβαίνοντας την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο, δεν χρειαζόταν να ρίξεις κλεφτή ματιά από την καγκελόπορτα. Ηταν διάπλατα ανοιχτή. Στο βάθος, στέγνωναν πετσέτες. Σε πρώτο πλάνο, στέγνωναν… οι μπογιές. Κουβαδάκια, κυπελλάκια, παλέτες, χαρτόνια, πινέλα, γεμίζουν και αδειάζουν, λερώνονται και ξεβγάζονται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνθεσης των πολύχρωμων παραστάσεων στους τοίχους των κτιρίων.

Το σχολικό περιβάλλον έχει προσωρινά μετατραπεί σε ένα είδος δημιουργικής κατασκήνωσης, όπου 23 άτομα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μεταξύ 19 και 26 ετών, περνούν δημιουργικές διακοπές με ένα μικρό κόστος, προσφέροντας εθελοντικά έργο στην τοπική κοινωνία, καθαρίζοντας τον χώρο και ποτίζοντας τα φυτά και παράλληλα, γνωρίζοντας άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σχεδόν όλοι είναι φοιτητές και επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα, ενώ οι περισσότεροι μάλλον δεν έχουν ζωγραφίσει ποτέ πριν σε τοίχο.

Ads

Εξαίρεση, ο Κορεάτης Ταεούκ Κιμ, που έκανε κάτι ανάλογο… κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αεροπορία! Η τωρινή εμπειρία «είναι μια ευχάριστη απασχόληση, αφού προσφέρεις και κάνεις τους ανθρώπους πιο χαρούμενους», λέει καθώς με την συμπατριώτισσά του Τζιουόν Παρκ, γεμίζουν με άσπρο χρώμα μια παράξενη, σπειροειδή ουρά – κορδέλα που ενώνει τις φιγούρες που σταδιακά παίρνουν σχήμα και χρώμα στη μάντρα του 53ου Δημοτικού Αθηνών. «Τα σχολεία σας είναι πολύ στενά. Στην πατρίδα μου είναι πιο ευρύχωρα», παρατηρεί η Τζιουόν.

Γνωρίζοντας άλλες χώρες

Στιγμές που μεθαύριο θα αποτελούν όμορφες αναμνήσεις, εμπλουτίζουν τη διαμονή των νέων σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, κάθε γεύμα που ετοιμάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του σχολείου, είναι αφιερωμένο και σε μια εθνική κουζίνα. Χθες, το μεσημέρι όλοι δοκίμασαν φακές και το βράδυ γαλλικές κρέπες, ενώ τη Δευτέρα το μενού έχει τσέχικη κουζίνα από τη 19χρονη Μαριάννα Κοζάκ.

Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας της «Ελιξ» δίνουν σε νέους άνω των 18 ετών, τη δυνατότητα να γνωρίσουν για δύο εβδομάδες μια άλλη χώρα ή ακόμα και έναν άλλο τόπο της δικής τους, προσφέροντας εθελοντική εργασία. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορους τομείς, όπως αυτόν της προστασίας του περιβάλλοντος (δενδροφύτευση, δασοπροστασία, διάνοιξη μονοπατιών), της πολιτιστικής κληρονομιάς (συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων, καλντεριμιών, διαμόρφωση αρχαιολογικών χώρων) και της ενεργοποίησης των πολιτών (συνοδεία ΑμεΑ, δημιουργική απασχόληση ευπαθών ομάδων και παιδιών).

Από την ίδρυση της οργάνωσης, το 1987, μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί περισσότερα από 280 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε περισσότερες από 104 περιοχές της Ελλάδας, στα οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 4.500 νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πάνω από 1.600 νέοι από την Ελλάδα εργάστηκαν εθελοντικά σε προγράμματα στο εξωτερικό.