Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 30 χρόνια φυλάκισης ένας κρατούμενος στο Τέξας αφού η εξέταση DNA απέδειξε την αθωότητά του. Ο άνδρας αυτός είχε καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία σε ηλικία 21 ετών.

Ads

Παραπάνω από τη μισή του ζωή πέρασε στη φυλακή o Κορνίλιους Ντουπρί Τζούνιορ πριν τον αθωώσει μία απλή εξέταση DNA. Το 1980, στα 21 του χρόνια, καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία και στα 51 του χρόνια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ντουπρί είχε κατηγορηθεί ότι μαζί με έναν άλλο άνδρα, τον Άντονι Μάσιντζιλ, λήστεψαν και βίασαν μία 26χρονη γυναίκα. Για το αδίκημα του βιασμού δε δικάστηκε ωστόσο κρίθηκε ένοχος για τη ληστεία και καταδικάστηκε σε 75 χρόνια κάθειρξης. Η γυναίκα είχε αναγνωρίσει στα πρόσωπα των δύο ανδρών τους δράστες της επίθεσης.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι υπάρχει οργή, αλλά υπάρχει και χαρά. Η χαρά, όμως, υπερκαλύπτει την οργή», δήλωσε ο Ντουπρί στο CNN.

Ads

Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες πριν αποδείξουν τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA την αθωότητά του. Αναμένεται να αθωωθεί μέσω της εξέτασης και ο Μάσιντζιλ, ωστόσο κρατείται για άλλη υπόθεση βιασμού.

Από το 2001 έχουν καταγραφεί 41 περιπτώσεις απελευθέρωσης κρατουμένων χάρη στην εξέταση DNA στην πολιτεία του Τέξας, όμως ο Ντουπρί βρισκόταν στη φυλακή για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τους υπόλοιπους. Ωστόσο έχουν υπάρξει περιπτώσεις σε άλλες πολιτείες όπου κρατούμενοι αθωώθηκαν μετά από ακόμα μεγαλύτερο διάστημα κάθειρξης, στη Φλόριντα 35 χρόνια και στο Τενεσί 31 χρόνια.