Ένα Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο έχει αρχίσει να λειτουργεί στον δήμο Βύρωνα και ζητά την αρωγή των πολιτών που ενδιαφέρονται ώστε να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που στοχεύει. Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο απευθύνεται σε όλους τους άνεργους και άπορους ανασφάλιστους, ανεξαρτήτως από τον τόπο διαμονής τους.

Ads

 
«Tο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο με έδρα τον Βύρωνα είναι έργο μιας πρωτοβουλίας, που εκφράζει μια μεγάλη συμμαχία πολιτών, γιατρών και φαρμακοποιών, όχι μόνο του Βύρωνα αλλά και των άλλων όμορων Δήμων», αναφέρουν σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Βύρωνα η γραμματεία του Ιατρείου. «Η συμμαχία αυτή στηριγμένη στις αρχές της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προσφέρει δωρεάν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις στις μάζες των χιλιάδων άνεργων και άπορων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, γέννημα μια αντιλαϊκής και καταστροφικής πολιτικής δεκαετιών, που μεταξύ των άλλων, έχει θέσει το λεγόμενο ΕΣΥ σε διαδικασίες κατάρρευσης», συνεχίζει.
 
Μέχρι στιγμής, η κίνηση αυτή χαίρει της επιδοκιμασίας των πολιτών του δήμου, όχι όμως και της δημοτικής αρχής, που φαίνεται να προτείνει το κλείσιμο του ιατρείου. «Είναι πασίγνωστο ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουμε, πραγματοποιούνται μέσα από ένα Δίκτυο Εθελοντών Γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου-Φραμακείου που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους άνεργους και άπορους συμπολίτες μας στα δικά τους ιατρεία. Θα περίμενε κανείς το έργο αυτό να αποσπάσει την συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής αλλά αντί αυτού είδαμε να προτείνετε το κλείσιμο του ΚΙΦ», αναφέρει στην ίδια επιστολή η γραμματεία.
 
Ο χώρος που στεγάζεται το Κοινωνικό Φαρμακείο, παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς από τον ιδιοκτήτη του, ενώ συντηρήθηκε από εθελοντές, ενώ άλλοι πολίτες δώρισαν έπιπλα. Την διαλογή και την ταξινόμιση φαρμάκων πραγματοποιούν οι εθελοντές γιατροί του ΚΙΦ που εργάζονται σε βάρδιες.
 
«Δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν έχουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν έχουμε συγκροτηθεί με απόφαση κάποιας πολιτικής παράταξης ή ομάδας. Η πρωτοβουλία ξεπήδησε αυθόρμητα από την λαϊκή ευαισθησία και την θέληση και αγκαλιάζει κάθε πολίτη που στρατεύεται στο μέτωπο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να βρεθούμε δίπλα και μαζί με τους ανέργους και την φτωχολογιά για δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη», είχε αναφέρει ο Δ. Σουλιώτης, συντονιστής της γραμματείας του Ιατρείου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας. 
 
Το ιατρείο – φαρμακείο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, ενώ την Πέμπτη λειτουργεί και απόγευμα από τις 16:00 μέχρι τις 17:30, στην οδό Ελλησπόντου 12, στον Βύρωνα. Οι άνεργοι ανασφάλιστοι πρέπει να έχουν μαζί τους βιβλιάριο υγείας και την κάρτα ανεργίας, ενώ οι άποροι ανασφάλιστοι να έχουν εκκαθαριστικό εφορίας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Τα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν μόνο με ιατρική συνταγή.