Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχει από το 2008 σε ανθρώπους δεν διαθέτουν ασφάλιση, κυρίως μετανάστες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», από τα στατιστικά στοιχεία του Ιατρείου, προκύπτει ότι συνολικά 3.531 επισκέψεις έχουν δεχθεί οι γιατροί, που βρίσκονται στο ιατρείο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ παρακολουθούνται σταθερά 1.121 ασθενείς, ενήλικες και παιδιά. Έγκυες, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.ά., παιδιά που χρειάζονται εμβόλια, άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό ή φοβούνται να προσεγγίσουν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω του ότι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα, απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο λειτουργεί Παθολογικό, Παιδιατρικό, Γυναικολογικό ιατρείο, Οδοντιατρείο και φαρμακείο.

Μάλιστα, το 2010 οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξήθηκαν κατά 100% σε σχέση με το 2009, ενώ αναμένεται ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών.
Τα στοιχεία

Συνολικά 1.000 εμβόλια έγιναν πέρυσι σε παιδιά, το 20% των ασθενών που επισκέφθηκαν το παθολογικό ιατρείο έχει χρόνια προβλήματα υγείας, υπέρταση, καρδιοπάθειες, παρακολουθούνται 126 γυναίκες από τους γυναικολόγους, ενώ το οδοντιατρείο σε 4 μόνο μήνες λειτουργίας έχει δεχθεί 61 επισκέψεις.

Ads

Το 43% των ασθενών στο παθολογικό ιατρείο είναι Βούλγαροι, το 22% Αλβανοί, το 19% Αφγανοί, το 3% Έλληνες.

Στο παιδιατρικό, το 30% των παιδιών που παρακολουθούνται είναι αλβανικής καταγωγής, το 30% βουλγαρικής, το 8% ελληνικής.

Στο γυναικολογικό ιατρείο, το 57% προέρχονται από τη Βουλγαρία και το 17% από την Αλβανία, ενώ υπάρχουν και 3% Ελληνίδες ανασφάλιστες.