Μια βραδιά συμβολικής συμπαράστασης στους άστεγους, με στόχο την αφύπνιση και την κινητοποίηση πολιτείας και πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διοργανώνει η ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ». Την Παρασκευή 12 Μαρτίου, για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τις 08:00 μ.μ. έως τις 08:00 π.μ. η οργάνωση καλεί τους πολίτες να βιώσουν μία νύχτα στο δρόμο.

Ads

Οι άστεγοι αποτελούν πραγματικότητα και ένα πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται στην Ελλάδα. Ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας ζει σε ανεπαρκείς ή ακόμη και ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, ορατό και συνεχώς αυξανόμενο και παρά τις προβλέψεις για 1 εκ. ανέργους, το φαινόμενο της έλλειψης στέγης παραμένει εκτός της αρωγής της ελληνικής πολιτείας.

Το φαινόμενο των αστέγων στην Ελλάδα είναι σχετικά πρόσφατο σε σύγκριση με την εκδήλωση του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός αύξησης των αστέγων στην Ελλάδα τείνει να προσεγγίσει τον αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών. Αντίθετα ο αριθμός των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εξαιρετικά ελλιπής σε σχέση με την έκταση του φαινομένου αλλά και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, αν και έρευνες δείχνουν πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας εντείνονται στις περιπτώσεις της έλλειψης στέγης, ο ξενώνας φιλοξενίας αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ο μόνος που φιλοξενεί ψυχιατρικά περιστατικά.

Ads

«Στην Ελλάδα η μη αναγνώριση των αστέγων ως ειδικής κοινωνικής κατηγορίας έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ορισμού και προσδιορισμού τόσο της κατηγορίας όσο και του φαινομένου. Η ύπαρξη αστέγων σχετίζεται με την ανυπαρξία προνοιακών πολιτικών προστασίας ατόμων σε κίνδυνο» αναφέρει η ΜΚΟ, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική δράσης και οργανωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αποκατάσταση του φαινομένου. Την ίδια στιγμή, η δράση των Μη Κυβερνητικών και εθελοντικών οργανώσεων καθώς και της Τοπικής αυτοδιοίκησης παρότι είναι σημαντική αρωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Sleep Out» συμμετέχουν:

-Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Π.Ε 3ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Ν. Αττικής «Κλίμαξ plus», προσφέροντας γεύματα από το εστιατόριο (επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας) «Το Άλλο» στους φίλους που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.
-Η «Αθηναϊκή Μυθοποιία», παρουσιάζοντας απόσπασμα του θεατρικού έργου «Οι Νεοσύλλεκτοι» του Γιάννη Ζευγώλη, ο οποίος στο παρελθόν έχει εμβαθύνει στο πρόβλημα των αστέγων μέσα από το βιβλίο του «Αστεγοσκοπείο».
-Το σωματείο δημιουργικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας «Δημιουργώ», με μια street performance με τίτλο «Σπίτι μου Σπιτάκι σου».
-Τέλος, η Π.Ο.Σ.Ε.Ρ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Ρομ).