Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν τρεις μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών. Οι μαθητές κλήθηκαν να συναγωνιστούν μαθητές από 20 χώρες σε πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας.

Ads

Η Αναστασία Σεραφειμίδου, ο Αντώνης Καρτέρης και ο Φαίδων Ανδριόπουλος, μαθητές της Β και Α Λυκείου αντίστοιχα, κατέκτησαν την τρίτη θέση στην
9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία. Οι δύο μαθητές, Αντώνης και Αναστασία είχαν διακριθεί πέρσι και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό συμμετείχαν 40 ομάδες από 20 χώρες.

«Στον διαγωνισμό κληθήκαμε να κάνουμε πειράματα φυσικής, βιολογίας, και χημείας. Καθώς ο διαγωνισμός έγινε στην Τσεχία, μια σειρά πειραμάτων αφορούσε την μπίρα. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό, ειδικά σε ότι αφορά τους μαθητές από την ανατολική Ευρώπη. Για παράδειγμα, οι Ούγγροι, που πήραν το χρυσό μετάλλιο, προετοιμάζονται για τέτοιους διαγωνισμούς από την ηλικία των 12 ετών. Και αυτό γιατί αυτές οι διακρίσεις σημαίνουν πιθανή υποτροφία από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια» υποστηρίζει, μιλώντας στο «Βήμα» ο Αντώνης για τον διαγωνισμό.

Ο καθηγητής φυσικής Αλέξανδρος Κατέρης, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους καθηγητές που συνόδευσαν τους μαθητές στην Τσεχία, αναφέρεται στο πρόβλημα ότι ενώ σχεδόν όλα σχολεία στην Ελλάδα διαθέτουν εργαστήρια φυσικών επιστημών τα πειράματα δεν περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, οπότε υπάρχει θέμα κατά πόσο χρησιμοποιούνται. Ο ίδιος λέει «στο δικό μας σχολείο προσπαθούμε να εντάσσουμε τα πειράματα στο μάθημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Πέρα από τις γνώσεις που παίρνουν τα παιδιά, στα εργαστήρια βρίσκουν ενδιαφέρον και μαθητές που κατά τα άλλα αδιαφορούν για τις φυσικές επιστήμες. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. «Κόβει» το μάτι τους ή είναι καλοί στο χειρωνακτικό κομμάτι, προσόντα αναμφισβήτητα σημαντικά για όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτές τις επιστήμες που είναι σε μεγάλο βαθμό πειραματικές».

Ads

Όσο αναφορά την εξεταστέα ύλη στα σχολεία «αυτή σταματάει στο 1800. Η ύλη ασχολείται με περιορισμένο πεδίο σε πολύ μεγάλο βάθος. Π. χ. εξαντλούμε τη μηχανική, ενώ δεν διδάσκεται καθόλου η θεωρία της σχετικότητας».
Η Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών του 2012 έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Λιθουανία.