Με σύνθημα «Tα βουνά της Πάρου μπορούν να ξαναπρασινίσουν» το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, το Κέντρο Tao’s και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας καλεί από τις 28/10 έως τις 31/10 σε μια μία γιορτή αναδάσωσης – αναβλάστησης της γης της Πάρου, με τη μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας.

Ads

Η Φυσική Καλλιέργεια είναι μία μέθοδος αναβλάστησης της γης, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δεν γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να επιτύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Η τεχνική σποράς που χρησιμοποιείται μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου σε χωράφια και κήπους αλλά ακόμα και για την αναδάσωση, αναβλάστηση μεγάλων άγονων εκτάσεων και ερήμων.

Η τεχνική αυτή συνίσταται στη δημιουργία σβώλων από αργιλόχωμα και από μια μεγάλη ποικιλία εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης. Σπέρνοντας τους σβώλους επιφανειακά στο έδαφος, πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (φθινόπωρο), λύνουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, των ασθενειών και των προσβολών από έντομα.

Ο Παναγιώτης Μανίκης, υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στην Ελλάδα, και οι συνεργάτες του μετέβησαν στην Πάρο στις 28 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιούν σεμινάρια για τη Φυσική καλλιέργεια για το ευρύ κοινό, αλλά και για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες, πρακτικά εργαστήρια παραγωγής σβώλων και σπορές στο Tao’s Center και στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου.

Ads

Τις πρώτες δύο μέρες της εκδήλωσης, η δράση επικεντρώνεται στη βελτίωση οπωρώνα και στη δημιουργία λαχανόκηπου. Τις δύο επόμενες μέρες θα γίνει πρακτικό εργαστήρι και σπορά σβώλων για την αναδάσωση, αναβλάστηση μίας έκτασης στο Πάρκο Πάρο, όπου χρειάζεται και η συμβολή εθελοντών για τη φύτευση. Η κατασκευή των σβώλων θα γίνει στο Tao’s Center και η σπορά στο Πάρκο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι εθελοντές για τη σπορά στο Πάρκο είναι ευπρόσδεκτοι.