«Συνταγές της φυλακής» είναι ο τίτλος ενός μικρού τσελεμεντέ με συνταγές μαγειρικής που δημιουργήθηκε από 18 ανήλικους κρατούμενους του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνας (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.).

Ads

Οι νεαροί κρατούμενοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα μαθημάτων στα πλαίσια απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης της κοινωνικής οργάνωσης «Άρσις». Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, οι ερασιτέχνες σεφ ήταν όλοι κρατούμενοι-συμπεριλαμβανομένου του μάγειρα της φυλακής, ενώ όσο διήρκεσε το εργαστήριο μαγειρικής, προετοίμαζαν καθημερινά το συσσίτιο των φυλακισμένων.

Οι έγκλειστοι σεφ χρησιμοποίησαν απλά υλικά, που βρίσκονταν στα ψυγεία και στα μαγειρεία της φυλακής και με μπόλικο μεράκι και φαντασία δημιούργησαν 17 συνταγές για φαγητά με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρια, λαχανικά, καθώς και γλυκά. Όλα αυτά κατά τη διάρκεια 7 μαθημάτων μαγειρικής, τα οποία διήρκεσαν από τις 17 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου 2008.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία. Και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά γράφει στον πρόλογο της έκδοσης ο σύμβουλος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης Παύλος Σαλίχος, «μαζί με τις συνταγές, που μαθαίναμε κάθε Τρίτη στο εργαστήρι, στις συναντήσεις μας της Παρασκευής πειραματιζόμασταν με κάποιες διαφορετικού είδους «συνταγές»: ομαδικής συνοχής, έκφρασης και επικοινωνίας».

Ads

Παράλληλα, ο σεφ Γιάννης Γραμμένος, ο οποίος επελέγη από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΠΥΡΝΑ», που συνδιοργάνωσε τα μαθήματα μαγειρικής των κρατουμένων, δίνει τη δική του… γεύση στον πρόλογο των συνταγών, λέγοντας: «…προσπάθησα να θυμίσω στους ανήλικους και νέους φυλακισμένους πως το παρελθόν τους μπορεί να ξεχαστεί σαν μια γεύση που δεν τους ταίριαξε ποτέ…».

Οι «Συνταγές της Φυλακής» εκδόθηκαν το 2008, στο πλαίσιο της δράσης «Λειτουργία Κέντρου Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων Κρατουμένων και Αποφυλακισμένων στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ.