Η δημιουργία τεράστιας ζώνης δάσους που θα εκτείνεται σε ολόκληρο το πλάτος της Αφρικής, αποτελεί μία φιλόδοξη σκέψη ώστε να ανακοπεί η απειλητική επέκταση της Σαχάρας προς το νότο. Το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος», όπως ονομάζεται το σχέδιο, ξεκίνησε να υλοποιείται στη Σενεγάλη και αναμένεται να φθάνει από τη δυτική στην ανατολική ακτή της Ηπείρου. Θα περνάει από το Τζιμπουτί, τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιγηρία, το Σουδάν, το Τσαντ, την Αιθιοπία και την Ερυθραία.

Ads

Πρόκειται για μία ιδέα που γεννήθηκε έπειτα από την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι η Σαχάρα θα έχει καταπιεί τα δύο τρίτα της καλλιεργήσιμης γης της Αφρικής έως το 2025. Το 2005, ο Σενεγαλέζος πρόεδρος Αμπντουλαγιέ Ουάντε ανακοινώνοντας το σχέδιο είχε αναφέρει πως «είναι ένα τρελό σχέδιο, ωστόσο μια δόση τρέλας βοηθά όταν κανείς οραματίζεται κάτι που κανείς άλλος δεν έχει οραματιστεί στο παρελθόν».

Στην Σενεγάλη το πρόγραμμα προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Σε μία έκταση, περίπου 150.000 στρεμμάτων, έχουν φυτεύει διάφορα είδη ακακίας. Καμία χρηματοδότηση από κάποιον διεθνή φορέα. Τα έξοδα τα έχει αναλάβει αποκλειστικά η κυβέρνηση της Σενεγάλης. Αναμένεται ωστόσο, στα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει κάποιο μέρος από το συνολικό κόστος που αγγίζει τα 130 εκατ. Δολάρια.

Την ίδια ώρα, το όραμα αυτό, δείχνει να παραμένει στάσιμο στις υπόλοιπες χώρες του προγράμματος. Δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο, δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει η δενδροφύτευση και όπως υποστηρίζουν πολλοί, η αδράνεια των κυβερνήσεων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον.