Ο καθηγητής Andrew Mills

Ads

Την κατασκευή συσκευασιών νέας γενιάς που θα «γνωρίζουν» πότε ένα τρόφιμο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει και θα προειδοποιούν έγκαιρα τον καταναλωτή για να το φάει ή να το πετάξει, δοκιμάζουν Βρετανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Strathclyde της Γλασκώβης.

Η νέα συσκευασία βασίζεται σε ένα εξελιγμένο δείκτη-αισθητήρα ενσωματωμένο σε «έξυπνο» πλαστικό, που προειδοποιεί τον καταναλωτή με το να αλλάζει χρώμα, όταν το τρόφιμο χάνει την φρεσκάδα του (π.χ. λόγω ελαττωματικής συσκευασίας), όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή όταν το τρόφιμο δεν έχει τοποθετηθεί στο σωστό ράφι στο ψυγείο.

Οι Σκωτσέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Μιλς, αναπτύσσουν ένα νέου τύπου δείκτη-αισθητήρα, ο οποίος δε θα είναι ξεχωριστός, αλλά ενσωματωμένος στη συσκευασία. Οι «έξυπνοι» δείκτες θα μπορούσαν να έχουν την μορφή ειδικών ετικετών, ωστόσο δεν επιλέχθηκε καθώς θα ανέβαζε το κόστος της συσκευασίας, άρα και του προϊόντος.

Ads

Ο νέος δείκτης αποτελεί οργανικό τμήμα μιας ευρύτερης καινοτόμας συσκευασίας με την ονομασία «συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας», που επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων φρέσκων στις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να παραμένουν περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων και των καταναλωτών.

Στόχος, σύμφωνα με το BBC, είναι τόσο η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, όσο και η μείωση των ληγμένων συσκευασμένων φαγητών που πετιούνται χωρίς να καταναλωθούν. Σύμφωνα με έρευνες, σε όλο τον κόσμο, οι καταναλωτές πετούν στα σκουπίδια πολλούς τόνους ληγμένων τροφίμων, πράγμα που σημαίνει μεγάλη οικονομική σπατάλη, αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορούν να διαθέσουν στο εμπόριο την πρώτη «έξυπνη» συσκευασία.