Οι αρχές της Κίνας έκλεισαν σχεδόν 5.000 επιχειρήσεις τροφίμων και συνέλαβαν 2.000 άτομα στο πλαίσιο νέας εκστρατείας κατά των νοθευμένων και μολυσμένων τροφίμων.

Ads

Τον Απρίλιο είχε ξεσπάσει σκάνδαλο όταν στην κινεζική αγορά εντοπίστηκαν ποσότητες χοιρινού κρέατος με μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Τοπικά μέσα, ανέφεραν τότε, πως το μολυσμένο κρέας «έλαμπε στο σκοτάδι».

Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν έκτοτε σε ελέγχους σε 6.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων 4.900 έκλεισαν λόγω «παράνομων πρακτικών». Στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης καταστράφηκαν «υπόγειες» εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης τροφίμων.

Η ασφάλεια των κινεζικών τροφίμων απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη το 2009, όταν νοθευμένο βρεφικό γάλα σκότωσε τουλάχιστον έξι μωρά και προκάλεσε νεφρικές βλάβες σε άλλες 300.000. Το νοθευμένο γάλα περιείχε μελαμίνη, ένα βιομηχανικό χημικό που έκανε το προϊόν να φαίνεται πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Ads

Το Πεκίνο πέρασε ειδικό νόμο για τη διατροφική ασφάλεια τον ίδιο χρόνο, χωρίς όμως να εμποδίσει τη διάθεση φύτρων φασολιού με τοξικές νιτρικές ενώσεις, ψωμιού με απαγορευμένα συντηρητικά και ρυζιού μολυσμένου με βαρέα μέταλλα.