Για 7η χρονιά θα πραγματοποιηθούν φέτος αντιαπαγορευτικά φεστιβάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο το Μάιο. Τα φεστιβάλ, εν αναμονή του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα νομιμοποίησης της κάνναβης. Παρόμοια φεστιβάλ γίνονται το ίδιο χρονικό διάστημα και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Ads

Τα Αντιαπαγορευτικά φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:
Στο Βόλο 29 με 30 Απριλίου
Στη Θεσσαλονίκη 30 Απριλίου με 1η Μαϊου και
Στην Αθήνα 6 με 7 Μαϊου.

Η ομάδα «Ηλιόσποροι» (δίκτυο αντιπληροφόρησης και δράσης νέων για την προώθηση της κοινωνικής και πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα) που συμμετέχει στο Φεστιβάλ καθώς και άλλες ομάδες και πολίτες, διεκδικούν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χρήση κάνναβης, από τη στιγμή που δεν κάνουν κακό σε τρίτους και ζητούν να μην θεωρούνται εγκληματίες. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η κάνναβη είναι «αποδεδειγμένα λιγότερο βλαβερή από άλλες ουσίες που επιτρέπονται και διαφημίζονται (όπως το αλκοόλ και ο καπνός)».

Η χρήση «βαριών» ναρκωτικών τους βρίσκει αντίθετους και στηρίζουν αντί για την φυλάκιση των χρηστών, θεραπευτικά προγράμματα εσωτερικής διαμονής τα οποία, όπως αναφέρουν, έχουν μικρότερο κόστος σε σχέση με την φυλάκιση.

Ads

Την απαγόρευση της κάνναβης στην Ελλάδα την εντάσσουν στον «παρανοϊκό πόλεμο που ενορχηστρώνεται από τις ΗΠΑ (το μεγαλύτερο καταναλωτή ουσιών παγκοσμίως)» και ζητούν «να εφαρμοστούν ευρέως αντιαπαγορευτικές πολιτικές με έμφαση στην αποποινικοποίηση της χρήσης, στη πρόληψη και τη μείωση της βλάβης, τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση, αλλά και την διαμόρφωση ξεχωριστού νομοθετικού πλαισίου για την κλωστική (hemp) και ιατρική (medical) κάνναβη».

Έχει συνταχθεί κείμενο από την ομάδα «Ηλιόσποροι» για την συγκέντρωση υπογραφών πάνω στα αιτήματά τους, το οποίο θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό.