Σαν σήμερα, το 1988, το αμερικανικό αντιτορπιλικό Vincennes εκτοξεύει πύραυλο εναντίον του επιβατικού αεροσκάφους της Iran Air, σκοτώνοντας τους 290 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και 66 παιδιά. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες, με την αμερικανική κυβέρνηση να δικαιολογεί τη σφαγή υποστηρίζοντας πως το ναυτικό εξέλαβε το αεροσκάφος ως στρατιωτικό.

Ads

Η πτήση 655 της Iran Air αποχωρεί από το Bandar Abbas του Ιράν με προορισμό το Dubai, και τη στιγμή της επίθεσης βρίσκεται πάνω από τα ιρανικά χωρικά ύδατα, στο Στενό του Hormuz. Στο αεροπλάνο επιβαίνουν 290 άνθρωποι, εκ των οποίων 36 μη Ιρανοί και 66 παιδιά (τα 8 κάτω των δύο ετών). Η κανονική διάρκεια της πτήσης είναι 28 λεπτά.

Στα ιρανικά -και όχι στα διεθνή, όπως προσπάθησαν αρχικά να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ- χωρικά ύδατα βρίσκεται και το αντιτορπιλικό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Vincennes, το οποίο επιστρέφει από περιπολία.

Αντίθετα με ορισμένες καταθέσεις του πληρώματος του πλοίου, το ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος ανέρχεται τη στιγμή της επίθεσης, και δεν κατεβαίνει, όπως θα έκανε κάποιο στρατιωτικό αεροσκάφος.

Ads

Επιπλέον, εκπέμπει σήμα ΙΙΙ και όχι ΙΙ, πράγμα που σημαίνει πως πρόκειται για μη πολεμικό αεροπλάνο.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν λεπτομέρειες για τον καπετάνιο του Vincennes, William C. Rogers III, ο οποίος διατάσσει την επίθεση.

Ο πύραυλος πετυχαίνει το μοιραίο Iran Air Flight 655, σκοτώνοντας και τους 290 επιβαίνοντες.