Με εξαφάνιση απειλείται ένα μέρος του ζωοπλαγκτόν από τις αναταράξεις που προκαλούν στη θάλασσα και τα γλυκά νερά τα πλοία και οι βενζινάκατοι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Βιρτζίνια στις Η.Π.Α.

Ads

Το είδος ζωοπλαγκτόν που απειλείται περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Experimental Marine Biology and Ecology», είναι τα κωπήποδα. Αυτά υπάρχουν στη θάλασσα και σχεδόν σε όλα τα γλυκά νερά. Τα κωπήποδα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των υδάτινων οικοσυστημάτων καθώς αποτελούν τη βασικότερη ομάδα του βιοπλαγκτόν, παρατήρησε η επικεφαλής της έρευνας Σαμάνθα Μπίκελ και οι συνεργάτες της. Ορισμένα είδη υπάρχουν στον πυθμένα, όμως τα περισσότερα αιωρούνται ή επιπλέουν και γι’ αυτό απειλούνται από τα πλοία. Προηγούμενες έρευνας είχαν δείξει ότι τα κωπήπωδα είναι ευάλωτα σε αναταράξεις μικρής κλίμακας.

Η Μπίκελ ανακάλυψε με τις μετρήσεις της ότι τα νεκρά κωπήποδα αυξάνονται από τις αναταράξεις που προκαλούν οι προπέλες των πλοίων. Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα της έρευνας που ανέδειξε ότι ενώ το ποσοστό των νεκρών κωπήποδων στα ήρεμα νερά της μαρίνας περιορίζεται, στο κανάλι με τις συχνές διελεύσεις σκαφών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 34%.

Η θανάτωση κωπηπόδων από τις προπέλες «θα μπορούσε να έχει μια σειρά δυσμενών συνεπειών στα υδάτινα οικοσυστήματα», παρατηρεί η Μπίκελ. Καθώς πολλά είδη κωπηπόδων τρέφονται με φυτοπλαγκτόν, η μείωση της πυκνότητάς τους μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση των μικροσκοπικών φυκών.

Ads

Η μείωση τους μάλιστα θα μπορούσε να διαταράξει και την τροφική αλυσίδα πολλών ψαριών μιας και αποτελούν τη βασική πηγή τροφής για πολλά από αυτά, όπως για κάποια είδη φάλαινας. Τα νεκρά κωπήποδα αποσυντίθεται από μικρόβια στον πυθμένα. Η συνεχιζόμενη θανάτωσή τους θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα «η μάζα του ζωοπλαγκτόν που τρέφει τα ψάρια να εκτραπεί και να γίνει τροφή βακτηρίων», υπογραμμίζει η Μπίκελ.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ερευνήτρια εκτιμά ότι η θανάτωση των κωπηπόδων δεν θα έχει άμεσες συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα αλλά θα μπορούσε να έχει οικολογικές επιπτώσεις σε πλωτά ποτάμια και λίμνες.