Με ακύρωση όλων των παραστάσεων τους στην Επίδαυρο αλλά και την ελληνική επικράτεια προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σε νέα ανακοίνωσή τους. Βασικό αίτημά τους αποτελεί η εξαίρεσή τους από το καθεστώς των ΔΕΚΟ.

Ads

Η νέα ανακοίνωση έρχεται μετά τη συνάντηση των διοικήσεων των δυο θεάτρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι για ακόμη μια φορά υπήρξαν μόνο υποσχέσεις. Οι εργαζόμενοι ζητούν να εξαιρεθούν πλήρως τα θέατρα από το Ν. 3899/10 που τα εντάσσει σε καθεστώς ΔΕΚΟ και να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εκτός από την ακύρωση των παραστάσεων τους το καλοκαίρι επιφυλάσσονται με αντίστοιχες κινητοποιήσεις και τη χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία”, την περασμένη Παρασκευή, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, μεταφέροντας την προφορική υπόσχεση του διευθυντή του γραφείου, του Φίλιππου Σαχινίδη, Γ. Παλαιοδήμου, ότι τα εκτός έδρας – 130 ευρώ – δεν θα ψαλιδιστούν κατά το ήμισυ.

“Σκοπός μας είναι να εξαιρεθούν οι κρατικές από το νόμο που τις εντάσσει στις ΔΕΚΟ γιατί βασικό κριτήριο λειτουργίας μας θα είναι το κέρδος. είναι δυνατό να μας αξιολογεί ένας μάνατζερ ο οποίος θα εκπονεί business plan;” υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, Μάκης Σπετσιέρης, τονίζοντας ότι το διακύβευμα δεν είναι οι εργαζόμενοι να πάρουν απλώς τα 130 των εκτός έδρας. Το πρόβλημα δεν είναι στενά οικονομικό αλλά θεσμικό, τονίζει, ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων, Κώστας Κεχαγιόγλου. Από την πλευρά του, ο προεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Μάκης Τρικούκης υποστηρίζει ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κατανοεί το πρόβλημα και εκφράζει την πεποίθησή του ότι τα κρατικά θέατρα θα εξαιρεθούν από το νόμο για τα εκτός έδρας. Επιπλέον, τονίζει ότι ως ΔΕΚΟ τα θέατρα που πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ads