Μέχρι την Κυριακή, 30 Μαΐου, η θεατρική ομάδα Βuzz Ρroductions Τheater θα μας ταξιδεύει στην εξωτική Άπω Ανατολή μέσα από τα εμπνευσμένα από παραδοσιακούς θρύλους κείμενα των Λευκάδιου Χερν και Akutagawa Ryūnosuke, στην παράσταση-έρευνα Ιστορίες τρόμου και μυστηρίου από την Ιαπωνία, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Ads

Το έργο, σε σκηνοθεσία του Κύπριου Φίλιππου Φιλίππου, αποτελεί ένα μωσαΐκό παραδοσιακών θρύλων της Ιαπωνίας που βρίθουν από δαιμονικά πλάσματα που καραδοκούν να σπείρουν τον ανθρώπινο τρόμο. Αλλά όχι μόνο αυτόν: «Δεν μείναμε μόνο στον τρόμο και το μυστήριο, που διαχέονται σε όλα τα κείμενα, αλλά φροντίσαμε να φτάσουμε σε δύο άκρα. Το γέλιο και τον τρόμο», λέει ο σκηνοθέτης κ. Φιλίππου, και πράγματι, οι θεατές εκτός από γερές ανατριχίλες, θα λάβουν και αναζωογονητικές δόσεις…δαιμόνιου χιούμορ.

Φορώντας ιαπωνικές μάσκες, όπως είναι κοινό στο ιαπωνικό θέατρο, τρεις νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί (Γιώργος Στυλιανόπουλος, Λεονάρντο Σφοντούρης, Χρήστος Τανταλάκης) υποδύονται ούτε λίγο-ούτε πολύ 14 τρομακτικούς ρόλους, ενώ μας αφηγούνται γεμάτες μυστήριο, τρόμο αλλά και χάρη ιστορίες που δημιούργησαν οι πένες των κορυφαίων της ιαπωνικής λογοτεχνίας, Λευκάδιου Χέρν και Akutagawa Ryūnosuke.

Kitsune, oni, rokurokubi, Yuki – Omna ή αλλιώς πονηρές αλεπούδες, δαιμονικά όντα που θυμίζουν τρολ, κατεργάρικα πλάσματα που μπορεί να περάσουν όλη τους τη ζωή ως θνητοί αλλά ζουν από την ευχαρίστηση να τρομάζουν τους ανθρώπους, και η απόκοσμη, πανέμορφη και πάλλευκη Γυναίκα του Χιονιού είναι μερικά από τα υπερφυσικά όντα που ξεπηδάνε στην σκηνή της αίθουσας Black Box του ιδρύματος Μ. Κακογιάννη σε μια καινοτόμα παράσταση αφηγηματικού θεάτρου.

Ads

Ο αρχικά Λευκάδιος Χερν και μετέπειτα Κοϊζούμι Γιακούμο, συγγραφέας και δημοσιογράφος ιρλανδοελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850 και μετά από πολλές και σκληρές περιπέτειες βρέθηκε το 1889 ως ανταποκριτής αμερικανικής εφημερίδας στην Ιαπωνία, ένα γεγονός που άλλαζε την πορεία της ζωής του. Εργάζεται ως καθηγητής αγγλικής φιλολογίας στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων, αλλά και ως ανταποκριτής εφημερίδων ενώ παντρεύεται τη Σετζούκο Κοϊζούμι, με την οποία αποκτά τέσσερα παιδιά. Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε από καρδιακό επεισόδιο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1904 , αφήνοντας πίσω του ορισμένα από τα πιο όμορφα και οξυδερκή έργα λογοτεχνίας του 19ου αι. για την Ιαπωνία και τον πολιτισμό της.

Όσο για τον Akutagawa Ryūnosuke, τον αποκαλούμενο «πατέρα του ιαπωνικού διηγήματος» και συγγραφέα του διάσημου Ρασομόν που ενέπνευσε τον κορυφαίο σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάουα, στο σύντομο αλλά γεμάτο δημιουργία πέρασμά του από τη ζωή, ο Ιάπωνας αυτός λογοτέχνης ασχολήθηκε εξίσου με την παράδοση και τους θρύλους της χώρας του, αφήνοντας πίσω του νεορεαλιστικά έργα αξεπέραστης χάρης. Γεννημένος το 1892 στο Τόκυο, (σύμφωνα με την παράδοση τη Χρονιά του Δράκου, το Μήνα του Δράκου, τη Μέρα του Δράκου και την Ώρα του Δράκου), ο Ryūnosuke δεν ταυτίστηκε με κανένα συγκεκριμένο είδος αλλά μεγαλούργησε στα διηγήματα. Αφαίρεσε τη ζωή του στις 24 Ιουλίου 1927 και σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους προπολεμικούς λογοτέχνες της Ιαπωνίας.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αίθουσα Black Box)
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418 550 begin_of_the_skype_highlighting              210 3418 550      end_of_the_skype_highlighting
Πέμπτη έως Κυριακή, ώρα 21:00
Εισιτήρια: 15€, 10€ φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες ΣΕΗ & Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, εφ’ όσον υπάρχει διαθεσιμότητα.