Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν πέντε από τα σημαντικότερα ισραηλινά θέατρα μετά την απόφαση 60 από τους πλέον σημαντικούς ηθοποιούς και συγγραφείς της χώρας να μποϊκοτάρουν προγραμματισμένες παραστάσεις σε εβραϊκό εποικισμό της Δυτικής Όχθης.

Ads

Οι εταιρείες προκάλεσαν τη διαμαρτυρία καθώς είχαν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα παραστάσεων που θα σηματοδοτούσε τα εγκαίνια ενός νέου πολιτιστικού κέντρου στη Δυτική Όχθη. Στη διαμαρτυρία, η οποία καταδικάστηκε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμμετέχουν πολύ σημαντικά ονόματα του ισραηλινού καλλιτεχνικού στερεώματος.

Σε επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την απόφαση των θεάτρων να ανεβάσουν παραστάσεις στο πολιτιστικό κέντρο του εποικισμού και προειδοποίησαν πως οι καλλιτέχνες θα αρνηθούν να παίξουν σε οποιοδήποτε θέατρο εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη. Οι καλλιτέχνες ελπίζουν ότι η διαμαρτυρία τους θα ταρακουνήσει το ισραηλινό κοινό και θα αλλάξει το θέατρο, που τα τελευταία χρόνια υπήρξε σε λήθαργο. «Οι άνθρωποι αδιαφορούν για πολλά υπαρξιακά ζητήματα στο Ισραήλ κι αυτή η κίνηση μπορεί να αναζωογονήσει τη δημόσια συζήτηση» δήλωσε ο σχετικά ο θεατρικός συγγραφέας Joshua Sobol.

Ο εποικισμός Ariel κατοικείται από περίπου 20.000 ανθρώπους, βρίσκεται βαθιά στη Δυτική Όχθη και το νέο πολιτιστικό κέντρο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αφού χτίστηκε σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια. Η διεύθυνση του θεάτρου επιμένει ότι οι συμβάσεις της εταιρείας δεν επιτρέπουν την ακύρωση των παραστάσεων.

Ads

Οι εποικισμοί αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των άμεσων διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν με διαμεσολάβηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι οποίες θα ξεκινήσουν στο Λευκό Οίκο εντός της εβδομάδας. Από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Νετανιάχου ο οποίος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για τις συνομιλίες, έθεσε το ζήτημα της διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι μια προσπάθεια μποϊκοτάζ εκ των έσω» τόνισε. «Δε θέλω να περιορίσω το δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη στην πολιτική άποψη, όμως ως κυβέρνηση δεν πρέπει να χρηματοδοτούμε μποϊκοτάζ εναντίον των πολιτών του Ισραήλ».

Τα θέατρα Habima και Cameri του Τελ Αβίβ, τα οποία έχουν διεθνή φήμη ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι οι παραστάσεις θα ανέβουν κανονικά υποστηρίζοντας ότι ενώ σέβονται τις απόψεις των ηθοποιών θα ανεβάζουν παραστάσεις όπου υπάρχουν θεατρόφιλοι Ισραηλινοί.

Τα σχόλια του Νετανιάχου πάντως ακολούθησαν και εμφανείς απειλές αναφορικά με την ανάκληση της κρατικής χρηματοδότησης για θέατρα των οποίων οι καλλιτέχνες προχωρούν σε μποϊκοτάζ. Επιμένοντας ότι οι παραστάσεις πρέπει να προχωρήσουν η υπουργός πολιτισμού, κα Livnat δήλωσε: «Ο πολιτισμός είναι μια γέφυρα στην κοινωνία και οι πολιτικές συγκρούσεις πρέπει να μένουν εκτός της πολιτιστικής ζωής και της τέχνης».

«Οι καλλιτέχνες δεν είναι στρατιώτες για να παρελαύνουν σε σχηματισμό» τόνισε από την πλευρά του ο αριστερός αρθρογράφος, Yossi Sarid κάνοντας λόγο για τεράστιο λάθος των εταιρειών. «Κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να παίξουν εκτός αν το όνομά του είναι Zhdanov. Δεν είναι οι καλλιτέχνες εκείνοι που διχάζουν αλλά εκείνοι που έχτισαν τους εποικισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της υπουργού Πολιτισμού».