Τον κίνδυνο να παύσει άμεσα να λειτουργεί αντιμετωπίζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την απροθυμία της δημοτικής αρχής Χίου να καταβάλει τα απαραίτητα χρήματα για την συνέχιση της λειτουργίας του. Έκκληση για τη διάσωση του Θεάτρου κάνουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οι υπάλληλοι ενώ σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων έχουν ήδη υπογράψει την έκκληση αυτή.

Ads

Συγκεκριμένα, εκτός από τη μειωμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Θέατρο Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζει την απροθυμία της δημοτικής αρχής Χίου να καταβάλει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του. Ειδικότερα ο Δήμος Χίου οφείλει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από το 2010 ποσό μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δήλωση του Γιάννη Ζαφείρη, καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, στο in.gr «οι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες. Δουλεύουμε με κομμένο το ρεύμα, χωρίς τηλέφωνα και χωρίς Διαδίκτυο» και καταγγέλλει ότι το θέατρο «αφήνεται να μαραζώσει, με στόχο να κλείσει τελικά από μόνο του».

Στην έκκληση του κ. Ζαφείρη για αρωγή ώστε να μην κλείσει ένα σημαντικό κύτταρο πολιτισμού της περιοχής το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αναφέρεται ότι: «Μπαίνει, άραγε, για άλλη μια φορά ο πολιτισμός και η παιδεία στο στόχαστρο, έχοντας μάλιστα ως άλλοθι τις δυσκολίες και την οικονομική συγκυρία της κρίσης; Δεν πρέπει να δεχτούμε το κλείσιμο του θεάτρου». «Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τους ακρίτες του Βορείου Αιγαίου τη σημαντικότερη κοιτίδα πολιτισμού στην περιφέρεια. Καλούμαστε να παλέψουμε όλοι μαζί έχοντας κοινό στόχο: να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον πολιτισμό και την παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο».

Ads

Την έκκληση έχουν υπογράψει και πολλοί σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Θοδωρής Αμπαζής, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κώστας Αρζόγλου, η Λουκία Ρικάκη, η Έλενα Ακρίτα, ο Νίκος Δήμου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος και άλλοι.

Ο Δήμος Χίου υπέγραψε το 1995 με το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του ΔΗ.ΠE.ΘE. Βορείου Αιγαίου, που έχει ως έδρα τη Χίο. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το θέατρο έχει παρουσιάσει περισσότερες από πενήντα παραγωγές.