Η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχει επιβληθεί στα πλαίσια του εμπάργκο στην Κούβα, ώστε να δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται περισσότερα ταξίδια τόσο από εκκλησιαστικές όσο και από φοιτητικές οργανώσεις και παράλληλα να αποστέλλονται περισσότερα εμβάσματα στο νησί.

Ads

Τα νέα αυτά μέτρα, αποτελούν μερική μόνο άρση του αποκλεισμού της Κούβας και ακυρώνουν σε ένα βαθμό τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους στην προσπάθειά του να απομονώσει περαιτέρω το νησί. Η νέα πολιτική προβλέπει ότι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να στέλνουν υπό μορφή εμβασμάτων έως και 2.000 δολάρια σε μεμονωμένους πολίτες της Κούβας–εξαιρουμένων ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Η εφαρμογή της νέας πολιτικής επρόκειτο να εφαρμοστεί το 2010, αλλά η εξαγγελία καθυστέρησε λόγω των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων μέσω περισσότερων ανταλλαγών σε ακαδημαϊκά, πολιτισμικά και θρησκευτικά θέματα, η προσέγγιση του λαού της Κούβας, καθώς και η υποστήριξή του όσον αφορά «τη βούλησή του να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον της χώρας του». «Τα μέτρα θα αυξήσουν τις διαπροσωπικές επαφές, θα στηρίξουν την κοινωνία των πολιτών στην Κούβα, θα βελτιώσουν την ελεύθερη ροή πληροφόρησης προς το λαό και θα συμβάλλουν στην ανεξαρτησία του από τις αρχές της Κούβα», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.