Δραματικές ώρες έρχονται για την κυπριακή οικονομία. Το Eurogroup μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, ενέκρινε τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Τελικώς η Λαϊκή Τράπεζα χωρίζεται σε καλή και κακή, η καλή συγχωνεύεται με την Κύπρου και η κακή ρευστοποιείται. Ρευστό παραμένει το ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις της Κύπρου. Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ. «Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου.

Ads

 
Με βάση την απόφαση, η Λαϊκή κλείνει, χωρίζεται σε καλή και κακή, η καλή συγχωνεύεται με την Κύπρου και η κακή ρευστοποιείται. Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας.
 
Η Κύπρου με το καλό κομμάτι της Λαϊκής θα υποστούν αναδιάρθρωση με κούρεμα στις καταθέσεις, και πάλι άνω των 100.000 – εκτιμάται σε ποσοστό ανάμεσα στο 32% και το 45%. Το ποσοστό δεν ανακοινώθηκε, διότι μένει να υπολογιστεί η τελική νέα κατάσταση της τράπεζας, όμως είναι υποχρεωτικό πως θα γίνει κούρεμα, έτσι ώστε η τράπεζα να έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%. Δηλαδή, οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
 
Με βάση τη συμφωνία η ΕΚΤ δεν θα διακόψει την χρηματοδότηση του κυπριακού συστήματος και δε θα καταστήσει άμεσα απαιτητά τα 9,2 δισ. ευρώ που έχει δανείσει μέσω του ELA στην υπό κλείσιμο Λαϊκή. Ταυτόχρονα θα επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, άγνωστης έκτασης και διάρκειας, ενώ και οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Τρίτη, αλλά σε άγνωστο μεταγενέστερο χρόνο, αφού ληφθούν μια σειρά μέτρων.
 
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό που αναφέρεται ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.
 
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα. Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

Ντάισελμπλουμ: Ασφαλείς οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ
 
«Το Eurogroup αποφάσισε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για την Κύπρο και το πρόγραμμα. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές από την προηγούμενη συμφωνία της 16ης Μαρτίου. Σε γενικές γραμμές είναι ίδιες. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορετικές παράμετροι, τα εργαλεία έχουν βελτιωθεί» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup.
 
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι «θέλω να δώσω έμφαση ότι το Eurogroup πάντα ήθελε να φτάσει σε λύση και είχε μια δημιουργική προσέγγιση για το θέμα». Όπως ανέφερε «τα μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να στηρίξουν την Κύπρο στη διαδικασία της προσαρμογής» επιβεβαιώνοντας ότι το ύψος του προγράμματος στήριξης θα είναι 10 δισ. ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι καλοδεχούμενη είναι και η συνδρομή του ΔΝΤ».


 
«Οι κυπριακές αρχές θα αναλάβουν αποφασιστική δράση για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα με μέτρα που θα αφορούν την αναδιάρθρωση των δυο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών». «Στόχος μας είναι να υπάρξει εξισορρόπηση με τις ευρωπαϊκές νόρμες» σημείωσε και τόνισε ότι «κανένας δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».
 
Για το χρονοδιάγραμμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «οι αρχές της Κύπρου και της τρόικας θα ολοκληρώσουν το σχέδιο του μνημονίου τον Απρίλιο» αναμένοντας «οι συμφωνίες να εγκριθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, αναμένεται να γίνει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυο μηνών.


 
«Ήταν μία ακόμη δύσκολη νύχτα. Το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά η Επιτροπή θα κάνει ό,τι καλύτερο για να απαλύνει το σοκ» υποστήριξε ο Όλι Ρεν. Ανέφερε ακόμη ότι σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση θα συσταθεί μία ομάδα δράσης που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στις αρχές με επίκεντρο την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. «Είναι αναγκαίο για τον κυπριακό λαό να ανοικοδομήσει την οικονομία της σε μία νέα βάση. Η Κύπρος και οι Κύπριοι τα έχουν καταφέρει σε πολύ δύσκολους καιρούς και ξέρετε τι εννοώ» κατέληξε.
 
Για μία διαρκή, ανθεκτική και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση έκανε λόγο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η ίδια αναμένει να είναι σε θέση να εισηγηθεί θετικά στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τη συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο στήριξης της Κύπρου.


 
Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται επικύρωση από την κυπριακή βουλή

 
Δεν απαιτείται επικύρωση από τη κυπριακή βουλή η συμφωνία που σύνηψε σήμερα η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τόνισε ότι η Μπουντεσταγκ θα εγκρίνει τη συμφωνία.
 
«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί» σημείωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους. «Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών» πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

Αναστασιάδης: Συμφωνία προς το συμφέρον όλων
 
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για τη νέα συμφωνία δανεισμού που σύνηψε με τους διεθνείς πιστωτές κατά την διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. «Έχουμε συμφωνία και αυτό είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ συνολικά» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.


 
Για καλή βραδιά για την Κύπρο και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής τονίζοντας ότι «τελείωσε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας», ωστόσο όπως υποστήριξε ο κυπριακός θα περάσει δύσκολες στιγμές. «Αποφύγαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας» υποστήριξε και τόνισε πως πρόκειται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες. Επιπλέον τόνισε ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να καταλήξουν κυπριακή κυβέρνηση και τρόικα στα οριστικά ποσοστά του «κουρέματος» ενώ σημείωσε ότι ο κυπριακός λαός θα περάσει αναμφίβολα δύσκολες στιγμές, με στόχο πάντως την άμεση επιστροφή στο μέχρι πρότινος βιοτικό επίπεδο. 

 

Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου: Μας ζητούσαν κούρεμα 60%

Ads

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«To Εurogroup ήλθε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές σε βασικά στοιχεία απαραίτητα για ένα μελλοντικό μακροοικονομικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Το πρόγραμμα έχει τη στήριξη όλων των μελών της ευρωζώνης όπως επίσης των τριών οργάνων. 

Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις. 

Το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα μαζί με την αποκατάσταση της ανάπτυξης τα προσεχή έτη. 

Το Eurogroup καλωσορίζει τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο παράρτημα. 

Αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκεκριμένα διαφυλάσσουν όλες τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σύμφωνα με τις αρχές τις ΕΕ. 

Το πρόγραμμα θα περιέχει μια αποφασιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ανισορροπιών στον χρηματοοικονομικό τομέα. Θα σημειωθεί συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού τομέα με την μείωση του τοπικού τραπεζικού κλάδου στο μέσο όρο της ΕΕ έως το 2018. 

Επιπροσθέτως οι κυπριακές αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν τις προσπάθειες σε πεδία όπως η δημοσιονομική συσσώρευση, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το Eurogroup καλωσορίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη εκτίμηση της εφαρμογής του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο περιλαμβάνει τη Moneyval μαζί με διεθνή εταιρία και θεωρεί ότι ο έλεγχος θα είναι άμεσος. 

Στην περίπτωση προβλημάτων στην εφαρμογή του πλαισίου, τα προβλήματα θα διορθώνονται αναλόγως. 

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την ετοιμότητα των κυπριακών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου για τα έσοδα κεφαλαίων και του φόρου εισοδήματος. 

Το Eurogroup προβλέπει σε μια συμφωνία της Κύπρου με τη Ρωσία για χρηματοοικονομική συνεισφορά της τελευταίας. 

Το Eurogroup προτρέπει για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα υποκαταστήματα της Κύπρου στην Ελλάδα η οποία θα διασφαλίσει τη σταθερότητα τόσο του κυπριακού όσο και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. 

Το Eurogroup ζητά οι κυπριακές αρχές μαζί με την κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να οριστικοποιήσουν το MoU στις αρχές Απριλίου. 

Το Eurogroup σημειώνει την πρόθεση των κυπριακών αρχών να αποζημιώσουν μεμονωμένους ιδιώτες, θύματα δόλιων πρακτικών, στη γραμμή νομικών και δικαστικών αρχών, εκτός προγράμματος. 

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση των αρχών να αναλάβουν διοικητικά μέτρα ώστε να επιτρέψουν το γρήγορο άνοιγμα των τραπεζών. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα διοικητικά μέτρα θα είναι προσωρινά, ανάλογα και χωρίς διακρίσεις και θα υπόκεινται σε αυστηρή παρακολούθηση σε όρους και διάρκεια ανάλογη με τη συνθήκη. 

Το Eurogroup επαναλαμβάνει όπως ανέφερε στις 16 Μαρτίου ότι επί της αρχής η χρηματοοικονομική βοήθεια στην Κύπρο παρέχεται για την διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά μέσω της παροχής βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ. 

Το Eurogroup θα καλωσόριζε τη συνεισφορά του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. 

Μαζί με τις αποφάσεις που έλαβε η Κύπρος θα έχει αποτέλεσμα σε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα επιτρέψει το χρέος της Κύπρου να διατηρηθεί σε βιώσιμα επίπεδα. 

Το Eurogroup αναμένει ότι το ΔΣ του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει την πρόταση για χρηματοδοτική βοήθεια έως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών. 

Παράρτημα 

Ακολουθεί η παρουσίαση των κυπριακών αρχών για τις σχεδιαζόμενες πολιτικές που καλωσορίστηκαν και συμφωνήθηκαν από το Eurogroup.

1. H Λαϊκή θα τεθεί σε εκκαθάριση άμεσα με την πλήρη συνεισφορά των μετοχών, των κατόχων ομολόγων και των ανασφάλιστων καταθετών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των κυπριακών αρχών που χρησιμοποίησαν το νέο θεσμικό πλαίσιο. 

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει με τον καιρό. 

3.Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου με τη σύμφωνη γνώμη των δυο ΔΣ των τραπεζών. Θα επιβαρυνθεί με 9 δισ. ευρώ από τον ELA. Mόνο ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί ακολούθως να υπόκεινται σε κατάλληλες συνθήκες. 

4. Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου ανάλογα με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται. 

5. Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μετατροπής καταθέσεων/μετοχών με ανασφάλιστες καταθέσεις και πλήρη συνεισφορά μετόχων και ομολογιούχων. 

6) Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ένας δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 9% να έχει εξασφαλιστεί έως το τέλος του προγράμματος. 

7. Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα εξασφαλιστούν πλήρως ανάλογα με τη νομοθεσία της ΕΕ. 

8. Το πρόγραμμα (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου ή της Λαϊκής.

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο πως αυτή η λύση είναι η βέλτιστη για τη διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας και σταθερότητας του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος και της ικανότητάς του να χρηματοδοτήσει την κυπριακή οικονομία.

Στο tvxs.gr: Οι εξελίξεις που οδήγησαν στη συμφωνία λεπτό προς λεπτό