Δεν παραιτούμαι και δεν εγκαταλείπω την χώρα μου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, σε έκτακτο τηλεοπτική διάγγελμα, αργά την Τρίτη το βράδυ. Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται μετά και τη χθεσινή παραίτηση του Πάουλο Πόρτας, υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (CDS – PP), που στηρίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση Κοέλιο.  Η παραίτηση Πόρτας ήρθε ένα 24ωρο μετά από εκείνη του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ. Χωρίς τη στήριξη του CDS – PP, η κυβέρνηση Κοέλιο χάνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο Πάσος Κοέλιο δήλωσε ότι δεν παραιτείται, καθώς ελπίζει ότι, με την υποστήριξη του συντηρητικού προέδρου της δημοκρατίας, Καβάκο Σίλβα, που δεν θέλει πρόωρες εκλογες,  θα εξασφαλίσει ψήφο ανοχής από το Λαϊκό Κόμμα. Την προσφυγή στις κάλπες ζήτησαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα κόμματα της αριστεράς. 

Ads

Τα πορτογαλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο Πόρτας εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την τοποθέτηση της νέας υπουργού Οικονομικών στη θέση του παραιτηθέντος Γκασπάρ. Τη θέση του Γκασπάρ, ο οποίος θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, που ακολουθούσε την τελευταία διετία η χώρα, ανέλαβε χθες η τέως γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Μαρία Λουίς ντι Αλμπουκέρκι. Η κυρία Αλμπερκούκι θεωρείται golden girl και υπεύθυνη για την κατάρρευση του Ταμείου των Σιδηροδρομικών.
 
Σημειώνεται πως οι αποχωρήσεις των δύο υπουργών έρχονται σε μία χρονική στιγμή που απέχει λίγο από την νέα αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας από το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
 
Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γκάσπαρ –στον οποίο η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού επιρρίπτει ευθύνες για τη σκληρή πολιτική που έχει καταρρακώσει την οικονομία της χώρας– τονίζει πως εξαναγκάσθηκε να αποχωρήσει λόγω της μείωσης της αποδοχής που έχαιρε το πρόγραμμα προσαρμογής.
 
Προ ημερών ανακοινώθηκε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εκτοξεύτηκε στο 10,6% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της κυβέρνησης για φέτος, που είναι να περιοριστεί στο 5,5%. Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει προχωρήσει σε μαζικές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από την τρόικα ύψους 78 δισ. ευρώ το 2011.
 
Οι διεθνείς πιστωτές χαλάρωσαν τους δημοσιονομικούς στόχους της Πορτογαλίας δίνοντάς της άλλον ένα χρόνο, ως το 2015, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%.
 
Όμως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο δήλωσε πρόσφατα ότι οι στόχοι ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθούν εκ νέου εάν η οικονομία της Πορτογαλίας δεν ανακάμψει.