Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδίκασε εφετείο του Μιλάνου τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση της απάτης που σχετίζεται με την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Ads

Τρία από τα τέσσερα χρόνια παραγράφονται, αλλά ο Μπερλουσκόνι, παράλληλα, καταδικάστηκε σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η οποία υπόκειται πάντως σε επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση.
 
Το εφετείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας επιβεβαίωσε με την απόφασή του την ετυμηγορία πρωτοβάθμιου δικαστηρίου η οποία είχε ληφθεί τον Οκτώβριο του 2012.
 
Σύμφωνα με τους δικαστικούς, για τα εν λόγω τηλεοπτικά δικαιώματα του ομίλου Mediaset δεν είχαν καταβληθεί οι φόροι που προβλεπόταν.
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή, οι δικαστές του Μιλάνου επιβεβαίωσαν ότι έχουν σαφή «προκατάληψη» σε βάρος του πελάτη του.

Η ιταλική κεντροδεξιά υπερασπίστηκε τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό. «Συνεχίζεται ο δικαστικός κατατρεγμός σε βάρος του προέδρου (σ.σ. του κόμματος Λαός της Ελευθερίας) Μπερλουσκόνι, ενός πολιτικού ηγέτη που χαίρει τις υποστήριξης δέκα εκατομμυρίων Ιταλών», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL στη Γερουσία, Ρενάτο Σκιφάνι.
 
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στη Βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα υποστήριξε ότι «πρόκειται για μανία που προκαλεί αποστροφή. Είναι μια πολιτική απόφαση, ή μάλλον αντιπολιτική, διότι με τον τρόπο αυτό ευνοούνται τα σχέδια που οδηγούν στην αποσύνθεση της χώρας».
 
Αναλυτές τονίζουν ότι μετά την απόφαση αυτή μένει να φανεί αν και κατά πόσον η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης θα δημιουργήσει προβλήματα στην νεοσυσταθείσα κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.
 
Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη καταδικαστική απόφαση για τον Μπερλουσκόνι μέσα σε έξι μήνες. Εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για το μεγάλο σκάνδαλο με την χορεύτρια Ρούμπι Καρίμα.