Υπουργοί της ΕΕ για αργοτικά θέματα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που βρέθηκε σε προϊόντα με κατεψυγμένο κιμά, υπόθεση που ήρθε στο φως στη Βρετανία και έχει αγγίξει 16 χώρες της Ένωσης.

Ads

Η περίπολοκη διαδρομή του κρέατος εικάζεται ότι ξεκινά από σφαγεία στη Ρουμανία. Σε κατεψυγμένα προϊόντα με κιμά της βρετανικής εταιρείας Findus και άλλων εταιρειών στην Ευρώπη, που δεν είχαν περάσει υγειονομικό έλεγχο, βρέθηκε κρέας αλόγου. 

Η Findus ανακοίνωσε πως τα έτοιμα γεύματα, συγκεκριμένα λαζάνια με κιμά, τα προμηθεύτηκε από την γαλλική εταιρεία Comigel. Αυτή είχε προμηθευθεί το αλεσμένο κρέας από εταιρεία του Λουξεμβούργου, που με τη σειρά της εισήγαγε τον κατεψυγμένο κιμά από κυπριακή μονάδα επεξεργασίας, η οποία παρέλαβε το επεξεργασμένο και νοθευμένο κρέας από σφαγεία στη Ρουμανία.

Την Τετάρτη, η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε τη συνάντηση των υπουργών γεωργίας της ΕΕ με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο θέμα του διατροφικού σκανδάλου.

Ads

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Τόνιο Μποργκ, Φρεντερίκ Βίνσεντ, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθημερινά ελέγχει τα ευρήματα των ερευνών, που διενεργούνται από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, στα προϊόντα που παράγονται και στη συνέχεια διακινούνται και απορροφούνται από την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από τους ελέγχους που έγιναν στα κράτη – μέλη της Ένωσης σε κρέας αλόγου, το οποίο είχε λανθασμένη σήμανση ως βόειο κρέας, δεν αποδείχθηκε η ύπαρξη φαινυβουλταζόνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων.

Σημείωσε δε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις και να ενημερώνουν τα υπόλοιπα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αποτελέσματα των ελέγχων σε διάστημα 24 ωρών.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και ενεργοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απέστειλε τις πρώτες πληροφορίες του. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθημερινά ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να διεξάγουν ελέγχους, κατέληξε ο κ. Βίνσεντ.