«Η νομοθεσία για τις εξώσεις στην Ισπανία είναι ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο», τονίζει απόφαση – ανάσα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι εξώσεις Ισπανών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποθήκες τους αγγίζουν τις 350.000, ενώ 15 από αυτούς έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

Ads

Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιχειρηματολόγησε ότι ο νομικός καθορισμός διαδικασιών έξωσης χρεωμένων πολιτών που κηρύττουν χρεοκοπία, παραβιάζει μια ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών.
 
Στην Ισπανία, όταν κάποιος οφειλέτης δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος του, δεν αρκεί απλά να παραδώσει το σπίτι τους στην τράπεζα. Οφείλει να καταβάλλει και ολόκληρο το ποσό του δανείου.
 
«Χρειάζεται αλλαγή νομοθεσίας, δεν μπορούμε να αφήσουμε το θέμα στην ευχέρεια των δικαστών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο νόμο που δεν θα παραβιάζει βασικά δικαιώματα», δηλώνει εκπρόσωπος οργάνωσης κατά των εξώσεων.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι δικαστές στην Ισπανία θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να βάζουν φρένο σε εξώσεις όταν ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει καταχρηστικούς όρους στη σύμβαση του δανείου, όπως για παράδειγμα υψηλά επιτόκια.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Αλμπέρτο Λουίς Γκαγιαρντόν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλα τα σημεία που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία σύμφωνα με την απόφαση.