Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έφτασε την Κυριακή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. H προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα συνεδρίαση του Eurogroup ανεβλήθη δύο φορές. Ολοκληρώθηρε η συνεδριάση του Eurogroup, όπου εγκρίθηκε συμφωνία για την Κύπρο, στις 3:00 τα ξημερώματα. Περισσότερα σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, το πρωί της Δευτέρας. 

Ads

03:38 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο.

03:22 Εν αναμονή των δηλώσεων για την τελική συμφωνία στο Eurogroup.

03:10 Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Ads

03:00 Πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία ότι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.

02:39 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup.

02:37 Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για κατ’αρχήν συμφωνία ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σύμφωνα με το Mega.

02:25 Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters. Η πρόταση, η οποία θα πρέπει τώρα να υποβληθεί ενώπιον των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για συζήτηση, θα περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «καλής τράπεζας» και μιας «κακής τράπεζας», κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται με κλείσιμο της Λαϊκής. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προβλέπει τη δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας για την Λαϊκή.

02:15 Επικοινωνία Σαμαρά-Αναστασιάδη

02:05 Παρουσιάστηκε άνοδος του ευρώ, στο μισό σεντ, έναντι του δολλαρίου, στο άκουσμα μιας πιθανής συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

02:00 Πληροφορίες για καταρχήν συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να  επικυρωθεί σε λίγο από το Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα  30% στις καταθέσεις άνω των 100,000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης, το θέμα του ELA και των περίπου 9 δισ που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.

01:51 Σύγχυση για το αν έχει ξεκινήσει το Eurogroup.

01:40  Δήλωση Ομήρου, προέδρου της κυπριακής Βουλής: «Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας για να μας πληροφορήσει σχετικά με τις προτάσεις και τις συζητήσεις που συζητήθηκαν με ευρωπαϊκούς αξιωματούχους [..]Η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει και έχουμε ενημερωθεί και για κάποιες άλλες σκέψεις και προτάσεις. Τίποτε ακόμη δεν είναι προς ανακοίνωση. Εκφράζω την έκκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας. [..] Να αναμένουν την όποια κατάληξη απόψε [..], αυτές τις κρίσιμες ώρες. Θα παρακαλέσω να μην δημιουργούνται σενάρια που δίνουν λανθασμένα μηνύματα. Είναι μια ώρα ευθύνης»

01:24 Ξεκινά σε λίγα λεπτά η συνεδρίαστη του Eurogroup.

01:15 Εμμονή σε κούρεμα της τάξης του 60%. Η Λευκωσία αντιπροτείνει 35-40%. 

00:25 Σε εξέλιξη βρίσκεται δείπνο των Βαν Ρόμπεϊ και Μπαρόζο με Αναστασιάδη και Σαρρή. Αβέβαιο πότε και αν θα αρχίσει κανονικά το Eurogroup.

00:05 Μαύρο χρήμα ή προϊόν ξεπλύματος αφορά το 40% της κίνησης κεφαλαίων από την Ρωσία προς την Κύπρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γκέρχαρντ Σίντλερ, αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt.
 
00:00 Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ξεκίνησε το Eurogroup.
 
23:55 Reuters: ο Αναστασιάδης απειλεί με παραίτηση.

23: 50 Guardian: Η Κύπρος απείλησε, ή παίρνουμε στήριξη των τραπεζών ή φεύγουμε από το ευρώ.

23:45 Νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ρόμπεϊ – Μπαρόζο. Η τρίτη κατά σειρά μέσα στην ίδια μέρα. 

23: 40 Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας αναμεταδίδει από τις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup “ξεκίνησε δύσκολα”.

image

23:45 Κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο σε ποσοστό 50-60% προτείνει η τρόικα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση και ετοιμάζεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση.

image

23.40 Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντέισεμπλουμ κάλεσε όλους τους ΥΠΟΙΚ, πλην του κύπριου για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Η κυπριακή πλευρά διαβουλεύεται με την τρόικα, αναφέρει το sigmalive.com.

23:25 Η πρόταση που συζητείται αφορά να φύγει το ποσό των 9 δισ. του ELA από τις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου και να αυξηθεί το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στο 50-60%, σύμφωνε με πληροφορίες από τη Λευκωσία.

image

23: 20 Ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι δεν ξεκίνησε το Eurogroup.

23:10 Για αίτημα από το ΔΝΤ «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων της Κύπρου κάνει λόγο η «Καθημερινή Κύπρου».

23:00 Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος Βουλής: «Τίποτα ακόμα προς ανακοίνωση. Κάνουμε έκκληση για διατήρηση της ψυχραιμίας και αναμονή της όποιας κατάληξης είναι ενδεχόμενο να υπάρξει απόψε, αυτές τις κρίσιμες ώρες. Μη δημιουργείτε σενάρια και φήμες που δίνουν λανθασμένα μηνύματα και εικόνες. Είναι ώρα ευθύνης και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε».


 

22:50 Ξεκινά η συνεδρίαση του Eurogroup, μετά από δύο αναβολές.

22:30 Νεα συνάντηση Αναστασιάδη με Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεϊ

22:26 Bέλγος ΥΠΟΙΚ: Απόψε αναμένει να υπάρξει συμφωνία για την Κύπρο

22:10 Στο παιχνίδι μπαίνουν πλέον και οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα, αναφέρει το 24h.com.cy. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, μετά την επικοινωνία που είχε προχθές με τον γερμανό ομόλογο του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, μέσα στις επόμενες ώρες θα έχει νέα συνομιλία με στόχο να πιέσει ώστε να βρεθεί λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει.
 
22:05 Ο κύπριος πρόεδρος ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προτάσεις που έχει τα χέρια του.

22:00 Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει ισχυρή θέση στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε στο ΡΙΚ ότι “σε αντίθεση με προηγούμενους Γάλλους προέδρους, ο κ. Ολάντ, στο πρόσωπο του οποίου είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για αλλαγή στάσης στην Ευρώπη σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, έχει εξαφανιστεί”. Επίσης, επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι το αίτημα για σμίκρυνση του χρηματοοικονομικού τομέα δεν είναι ορθό

21:50 Μεταδίδονται πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να έκρινε πως είναι δυσλειτουργικό το πλάνο της Τρόικα.

22:00 Εν αναμονή της απόφασης που θα ληφθεί στο Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου τελεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς.

21:40 H Guardian δημοσιεύει πληροφορίες της που προέρχονται από Κύπριο αξιωματούχο. Ο τελευταίος φέρεται να είπε ότι οι επαφές με τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ προσβλητικές για την Κύπρο και ότι το νησί μας πλέον έχει μηδαμινές πιθανότητες να πάρει στήριξη από τους Ρώσους. «Αντιμετωπιστήκαμε λες και επαιτούσαμε» δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.

21:50 «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου» φέρεται να ανέφερε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ, ο Νίκος Αναστασιάδης, αντιδρώντας στις πιέσεις που δέχτηκε. Σύμφωνα με πηγή του Προεδρικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, ότι με βάση αυτά που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της Λευκωσίας, σε έξι μήνες η τράπεζα θα χρεοκοπήσει.


21:20 Νέα αναβολή, στις 22:00 το Eurogroup

image
H νύχτα προβλέται μακρά. Έφτασαν οι πίτσες.

21:10 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, είχε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διέψευσε ότι απείλησε την Κριστίν Λαγκάρντ με παραίτηση. Ρώτησεε αν η επιμονή της, καθώς και των ευρωπαίων εταίρων, αποσκοπεί στο να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση.

20:54: Με παραίτηση προειδοποιεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το MEGA Κύπρου

20:42 O κύπριος Πρόεδρος κατέστησε σαφές, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.


20:10 ΑΠΕ: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αρνείται να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου το δάνειο της Λαϊκής από τον ΕLA

20:00 Σύμφωνα με το news247.gr, ο κύπριος πρόεδρος απείλησε με παραίτηση και εκλογές στο γεύμα εργασίας, εάν η τρόικα δεν υποχωρούσε σε κρίσιμα ζητήματα επί των διαπραγματεύσεων.

19:55 Νίκος Αναστασιάδης στο Twitter:

19:50 Προσερχόμενος στο Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε: «Δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος αυτήν την εβδομάδα στο κυπριακό ζήτημα. Η Κύπρος θα πρέπει να δείξει ρεαλισμό, προκειμένου να υπάρξει απόψε η λύση για το θέμα».

image

19:45 ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου, προσερχόμενος στο Eurogroup:  «Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης». «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση σήμερα, μέσα στη νύχτα, για την Κύπρο και για ολόκληρη την Ευρώπη».

19:35 Το πρόβλημα είναι η Κύπρου και τα 9 δισ του ELA, κατά το 24.com.cy.

19:30 Αναβάλλεται για τις 21:00 το Eurogroup.

19:15 Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer: «Κανένας δεν θέλει έξοδο της Κύπρου».«Οι κυπριακές τράπεζες για χρόνια έπαιρναν ρίσκα που δεν επιτρέπονταν στη Γαλλία».

19:10 ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: «Πιστεύω ότι πρέπει οπωσδηποτε να καταλήξουμε, καθώς το διακύβευμα  δεν ειναι μονο η Κύπρος, αλλα συνολικά η σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup.

19:00 Αυστρία:Τεράστιο καταστροφικό λάθος, η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, τονίζει ο πρώην καγκελάριος Φ.Βρανίτσκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

19:00 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κύπριου Προέδρου με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισλεμλουμ, Ρεν και Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ΡΙΚ. Σε λίγο ξεκινά το Eurogroup.

18:05 Στα 100 ευρώ το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ Λαϊκής και Κύπρου. Θα ισχύει μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες κέντρο όριο που θα ανακοινωθεί, αναφέρει το 24h.com.cy.
 
17:40  Άρχισε να μαζεύεται κόσμος έξω από την Βουλή της Κύπρου.

17:30 Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και υπουργοί. Θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο κατά την διάρκεια του Eurogroup. 
 
17:50 Η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας,ζητώντας να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο και σημειώνοντας πως παρακολουθεί από πολύ κοντά την έκβαση ενός σχεδίου για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις κυπριακές καταθέσεις, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παροχή στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ.
 
17:40 Ντε Γκίντος: Η Ισπανία δεν έχει υποστεί αναταράξεις από την κυπριακή κρίση. Παράλληλα, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Μαδρίτη έχει πλέον «απόλυτα» αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή διάσωση.
 
17:35 Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, δήλωσε ότι, αν οι όροι της τρόικας είναι τέτοιοι, που να οδηγούν σε πτώχευση, «ας πάμε σε πτώχευση, αλλά να τους εγκαταλείψουμε όλους και να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις». Η Εκκλησία, είπε, θα προσπαθήσει να ανοίξει δουλειές για να βοηθήσει την πολιτική ηγεσία.

17:25 Πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου που βρίσκονται στην Ελλάδα, από την Τράπεζα Πειραιώς, είναι πλέον τα εμπλεκόμενα μέρη, σύμφωνα με τον Σκάι, παρά τις προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για εμπλοκή.

16:43 Δημοσκόπηση στην Ολλανδία: Υπέρ της κυπριακής εξόδου από το ευρώ το 56%
 
16:25  Σε εξέλιξη γεύμα εργασίας Αναστασιάδη με Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισλεμπλουμ και Όλι Ρεν. Σύμφωνα με την Guardian στο γεύμα συμμετέχουν και Μπαρόζο με Ρόμπεϊ.
  
16:20 Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, για Κύπρο: «Πρόκειται για μια οικονομία-καζίνο που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έπρεπε και πρέπει να κάνουμε κάτι, διότι διαφορετικά θα είστε εσείς, θα είμαι εγώ, θα είμαστε εμείς που θα πληρώσουμε το λογαριασμό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Canal +», απευθυνόμενους στους ευρωπαίους φορολογουμένους .

16:15 Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου εμφανίζεται το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag. Υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα για την Μεγαλόνησο θα είναι παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Eurogroup και διευκρίνισε ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής για την Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο».

16:05 Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30 η συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες. Ακολουθεί γεύμα εργασίας, ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Στο γεύμα συμμετέχουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

15:55 Στις Βρυξέλλες έχει φθάσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης για μια σύνοδο ύστατης ευκαιρίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη διάσωση της Κύπρου.

15:20 Εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάστηκε στην υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Πειραιώς. Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, μετά την άτεγκτη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις παγώνει την όλη διαδικασία. 

Εκτιμάται ότι η κίνηση της κυβέρνησης έχει προφανή σκοπό να πιέσει για συνολικό πακέτο διάσωσης της χώρας και να μην κόψει τη διασύνδεση του τραπεζικού της συστήματος με άλλη χώρα, «δωρίζοντας» στην τρόικα τον όποιο συστημικό χαρακτήρα έχει.Την ίδια ώρα, έστω και τη υστάτη, τίθεται θέμα για τον ELA, που απορρόφησε η Μαρφίν- Εγνατία μέσω της Λαϊκής Τράπεζας, που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ και οι τροϊκάνοι ζητούν να “φορτωθεί” η Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο, αν συμβεί, σημαίνει και την αυτόματη κατάρρευσή της.

14:45 Στις 16:00 η συνάντηση των τριών θα μετατραπεί σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.  Στις 19:00 ξεκινάει το Εurogroup.
 
14: 30 Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  χαρακτηρίζει τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς και το γεγονός, όπως υποστηρίζει ότι η «λύση» που δόθηκε στις απαράδεκτες απαιτήσεις του Eurogroup και της Τρόικας «είναι ημιτελής».

14: 20 Η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση της Κύπρου είχε εγκλωβιστεί σε δύο βασικές πολιτικές διακηρύξεις τις όποιες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι του ΔΝΤ και οι πολιτικοί ταγοί που τους καθοδηγούν, εκτιμά, σε ανακοίνωση του, ο πρώην Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Σταύρος Μαλάς

14:00 Στις 14:30 αναμένεται να φτάσει ο Ν. Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες

13:30 Στις 15:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα διευθύνει σήμερα μια «συνάντηση υψηλού επιπέδου» με τον πρόεδρο της Κύπρου, «για να διευκολυνθεί μια λύση για την Κύπρο», επιβεβαίωσε ένας από τους εκπροσώπους του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού συμβουλίου.

13:10 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ προετοιμάζει πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup μια συνάντηση υψηλού επιπέδου,στην οποία θα λάβουν μέρος ο κ. Αναστασιάδης και ενδεχομένως κι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

13:00 Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι συζητήσεις με την αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς από την Ελλάδα σε σχέση με τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων Λαϊκής και Κύπρου, αναφέρει το ΚΥΠΕ.

12:30 Για μετακύλιση ευθυνών, έκανε λόγο ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «ο τόπος μας μπαίνει σε δύσκολες περιπέτειες οι οποίες θα επιφέρουν πολλές συνέπειες», τονίζοντας ότι θεωρεί ότι ο Πρόεδρος μπαίνει σε ένα μονόδρομο.

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ολοκληρώθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χ. Στυλιανίδης, επεσήμανε πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι συζητείται η διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά τα πρότυπα της Λαϊκής. Μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι αυτό που έχει μπει στο τραπέζι είναι η συγχώνευση του υγιούς κομματιού της Λαϊκής τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. 

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε. Δεν προτείναμε εμπλοκή των καταθετών

Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ποσοστού του κουρέματος που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Επιπλέον, έκανε τόνισε ότι κύπριος πρόεδρος θα δώσει στις Βρυξέλλες μια σκληρή μάχη σε πολιτικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση και να μπορέσουν την Τρίτη να ανοίξουν οι τράπεζες.

Οι εξελίξεις το Σάββατο