Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας άνοιξαν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες, που παρέμεναν κλειστές από τις 15 Μαρτίου. Αστυνομικοί και ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έχουν επιστρατευτεί, καθώς εκφράζονται φόβοι επεισοδίων από αγανακτισμένους πολίτες λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και των πρωτοφανών περιορισμών που επιβλήθηκαν στις συναλλαγές και στην κίνηση των κεφαλαίων.

Ads

Οι τράπεζες στην Κύπρο άνοιξαν στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης και για το κοινό από τις 12:00 ως τις 18:00 το απόγευμα. Έξω από τα υποκαταστήματα υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που δεν διαθέτουν κάρτες για να βγάζουν χρήματα από τα ATM και τις προηγούμενες ημέρες έμειναν χωρίς ρευστό.

image

Ανώτατα στελέχη της κυπριακής αστυνομίας ανέφεραν νωρίτερα πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να αποτραπούν κλοπές, διαρρήξεις αλλά και επεισόδια, καθώς οι Κύπριοι πολίτες έχουν άμεση ανάγκη από μετρητά.
 
Οι Αρχές συστήνουν στο κοινό να ενεργήσει με ψυχραιμία και να λαμβάνει μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες.
 
Σημειώνεται πως το μέγιστο ποσό ανάληψης είναι τα 300 ευρώ ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.
 
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Μεγαλόνησο είναι οι κινηματογραφικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης κατά τη μεταφορά πέντε δισ. ευρώ με αεροσκάφος από τη Γερμανία για τη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών. Για τη μεταφορά των χρημάτων από την ΕΚΤ στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στήθηκε τεράστια επιχείρηση από την αστυνομία.

Ads

image
 
Στα χαρτιά του αεροσκάφους αναγραφόταν ότι μεταφέρονταν ομόλογα «bonds», προφανώς για να μην αποκαλυφθεί ότι το φορτίο ήταν χρήματα. Τα χρήματα φορτώθηκαν σε κοντέινερ. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν δημιουργήσει μια πομπή ασφαλείας μέχρι το θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα παραμείνει κλειστό και σήμερα. Η διαπραγμάτευση των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ των κεφαλαιακών περιορισμών στην Κύπρο, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να ισχύσουν επί μακρόν και επισημαίνοντας ότι θα εποπτεύει την ανάγκη αναθεώρησης ή επέκτασής τους.
 
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη επέκτασης της ισχύος ή της αναθεώρησης των μέτρων» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Επιτροπή θα επιμείνει ότι οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα θα είναι αυστηρά αναλογικού χαρακτήρα και αυστηρά περιορισμένης διάρκειας».
 
Μ.Σαρρής: Ξέραμε για το «κούρεμα»
 
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα της Κύπρου, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία γνώριζε ότι στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα κουρέματος από το ΔΝΤ αλλά η Λευκωσία δεν πίστευε ότι τελικώς θα επιλεγεί αυτή η λύση.
 
Υπήρξε διχογνωμία εντός Eurogroup αλλά υπερίσχυσε η φωνή που απαιτούσε πιο δραστικές λύσεις ανέφερε ο κ.Σαρρής ενώ εκτίμησε ότι η απόφαση αποτελεί μήνυμα προς άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
 
Ως προς το ύψος του «κουρέματος» που θα επιβληθεί στις καταθέσεις, ο κ. Σαρρής επισήμανε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει αφού οι τεχνοκράτες εργάζονται για να καταλήξουν στο τελικό ποσοστό. Αυτή την ώρα, εξήγησε, όλες οι καταθέσεις πάνω των 100.000 ευρώ, είναι παγοποιημένες, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι το ποσοστό τελικά θα είναι κάτω του 50%. Το σκηνικό, σημείωσε, θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα.

Το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό πως στην Τράπεζα Κύπρου κατέληξαν σε προκαταρκτικό ποσοστό για «κούρεμα». Αυτό προσδιορίζεται στο +/- 35%. Το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα υπολογιστεί στις επόμενες βδομάδες, μετά που θα διαφανεί το ύψος των εκροών, αλλά και το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.