Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν κτίριο όπου πραγματοποιούσαν συνάντηση διάφορες αντικαπιταλιστικές οργανώσεις για τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής της G8 που θα γίνει στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Σημειώθηκε ένταση και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ads

 
Τα μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν αστυνομικοί κινήθηκαν προς το κτίριο με στόχο να συλλάβουν μια ομάδα περίπου 30 με 50 ακτιβιστών, όπως αναφέρει το Reuters, που χτυπούσαν τύμπανα και ηχούσαν σφυρίχτρες καθώς προετοιμαζόντουσαν για μια πορεία στο Λονδίνο.
 
Οι διαδηλωτές διοργανώνουν μια «Παρέλαση ενάντια στον Καπιταλισμό» στο πλαίσιο μιας εβδομάδας δράσεων εναντίον της συνόδου της G8 που θα διοργανωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Πριν από την «Παρέλαση ενάντια στον Καπιταλισμό» οι διοργανωτές είχαν μια συγκέντρωση σε ένα κτίριο στη Regent Street, στο Soho. Σύμφωνα με το Reuters οι αστυνομικές δυνάμεις σχημάτισαν ένα κλοιό περικυκλώνοντας τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί ανέφεραν πως έχουν ένταλμα έρευνας του κτιρίου.
 
«Οι διαδηλωτές μπορούν να αποχωρήσουν, όμως θα πρέπει να ερευνήσουμε το κτίριο», ανέφερε η αστυνομία. Ορισμένοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους κυμάτιζαν σημαίες, μαύρες, πράσινες και κόκκινες, ενώ βάδιζαν στην Oxford Street. «Όχι στα σύνορα, Όχι στις φυλακές, Όχι στον καπιταλισμό. Ένας κοινός αγώνας», φώναζαν.
 
Στην Oxford Street σημειώθηκε μικρή ένταση. Τηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν εικόνες με τις αστυνομικές δυνάμεις να σέρνουν έναν διαδηλωτή, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πέντε άτομα συνελήφθησαν.
 
Τον Μάιο η οργάνωση StopG8 κυκλοφόρησε χάρτη στον οποίο αναγράφονταν 100 δυνητικοί στόχοι εναντίον των οποίων καλούνται να στραφούν οι διαδηλωτές: κεντρικά γραφεία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών, αμοιβαίων κεφαλαίων, τα γραφεία της αμυντικής βιομηχανίας ΒΑΕ Systems, γραφεία εταιρειών εξόρυξης και ενέργειας, συμπεριλαμβανόμενων των ArcelorMittal, BP κ.ά. εταιρειών, ιδίως του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και πρεσβείες, όπως αυτή των ΗΠΑ.