Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση. Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης η Κύπρος εξασφάλισε παράταση ενός έτους – ως το 2018 – για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Η πρώτη δόση προς τη Λευκωσία θα καταβληθεί τον Μάιο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με την τρόικα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής υπέβαλε την παραίτησή του.

Ads

«Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο Χρίστος Στυλιανίδης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ανέφερε – λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του – πως η Λευκωσία θα λάβει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Μετά το «κούρεμα», το Μνημόνιο
 
Ο κ. Σαρρής, απαντώντας στην ερώτηση «πότε προβλέπει να βγει η Κύπρος από την ύφεση», δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη και επισήμανε ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος, όπως κι οι αρχές του επόμενου.
 
Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα έσοδα και οι σχεδιασμοί να είναι στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί δήλωνε πως «το κυπριακό μνημόνιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

Διαβάστε επίσης: Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Κύπρος
 
Όπως σημείωσε ο κ. Μπαγί, ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου και τόνισε ότι όταν θα είναι έτοιμο θα σταλεί στις κυπριακές αρχές στη Λευκωσία.

Ads

Οι πρώτες αντιδράσεις για το μνημόνιο
 
Το μνημόνιο δεν ήταν επιλογή αλλά δίλημμα, που τέθηκε τόσο στην προηγούμενη όσο και στην παρούσα κυβέρνηση μεταξύ οδυνηρών μέτρων και άτακτης χρεοκοπίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν θα δημιουργήσουμε προσδοκίες και θα λέμε την αλήθεια στο λαό».
 
Ο ΔΗΣΥ γνώριζε την κατάσταση στην οικονομία, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης διεκδικούσε την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος είχε επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε στην επόμενη μια βόμβα στα χέρια της, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «έδωσε σωρεία υποσχέσεων, προεκλογικά και μετεκλογικά».
 
Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωνε ότι οι φίλοι του θα τον βοηθήσουν να διορθώσει τις στρεβλώσεις του μνημονίου. Αντ’ αυτού, είπε, είδαμε εκβιαστικά διλήμματα και λήψη καταστροφικών αποφάσεων για τον τόπο.
 
Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αποστείλει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις το τελικό κείμενο του μνημονίου, όπως αυτό συμφωνήθηκε με την τρόικα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης.
 
Την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή του μνημονίου και των όρων της τρόικας, επαναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας. Όπως υποστηρίζει «οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής εξάρτησης του κράτους μας από την τρόικα και κοινωνικής εξαθλίωσης».
 
Για «μεγάλα σφάλματα και εγκληματικά λάθη», τα οποία έφεραν την κυπριακή οικονομία σε αυτή την κατάσταση αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, Γλαύκος Χατζηπέτρου. Μετά από συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Χατζηπέτρου τόνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα τους έχουν γίνει σωρευτικές περικοπές, οι οποίες αγγίζουν σε ποσοστό το 35% του μισθού τους ενώ αν προστεθεί το 3%, που θα ισχύει από την πρώτη του 2014 τότε πρόκειται για περικοπές του 38%.
 
Παραιτήθηκε ο Μ.Σαρρής
 
Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο Μιχάλης Σαρρής. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το μνημόνιο, ο κ. Σαρρής σημείωσε πως η συμφωνία με την τρόικα ήταν ο πρωταρχικός στόχος και έχει επιτευχθεί. Εξήγησε επίσης πως θεώρησε πρέπον να παραιτηθεί «για να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει δραστηριότητες και της περιόδου, κατά την οποία ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας». Ο Μ. Σαρρής ήταν πρόεδρος της Λαϊκής από Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012.
 
«Νομίζω ότι για να διευκολυνθεί το έργο των εισαγγελέων, το ορθό θα ήταν να θέσω στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή μου, το οποίο και έκανα», δήλωσε ο Σαρρής.

image

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Σαρρή. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε με γραπτή δήλωση τις ευχαριστίες του στον κ. Σαρρή, σημειώνοντας ότι «η πράξη του αποδεικνύει πολιτική ευθιξία». Επισήμανε επίσης την «άψογη συνεργασία» που είχε με τον παραιτηθέντα υπουργό.
 
«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα, με σημαντικές επιτυχίες στους επιδιωκόμενους στόχους», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει ότι «ιδιαίτερα εκτιμά και θέλει να εξάρει την πράξη παραίτησης του κ. Σαρρή και το υψηλό πολιτικό ήθος που επέδειξε». «Η απόφαση του κ. Σαρρή να υποβάλει την παραίτηση του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, αποτελεί φαινόμενο μιας νέας νοοτροπίας στα δρώμενα της κυπριακής πολιτικής ζωής», καταλήγει στην γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος.
 
Όπως ανακοινώθηκε, τον κ. Σαρρή θα διαδεχθεί ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης, η δε γενική διευθύντρια του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ζέτα Αιμιλιανίδου θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.


Πριν από λίγες ημέρες, όταν ο κ. Σαρρής ταξίδευε προς την Μόσχα για επαφές με την ρωσική κυβέρνηση, είχαν κυκλοφορήσει φήμες για παραίτηση του, ενώ την απομάκρυνση του από τη κυβέρνηση ζητεί επιμόνως ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Υποθηκεύει την περιουσία της η Εκκλησία της Κύπρου
 
Σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε την υποθήκευση της περιουσία κάθε Μητρόπολης και την επέκταση των μέτρων βοήθειας προς τους πληγέντες από την οικονομική κρίση. Παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη προσπάθειας για παροχή κοινωνικής ιατρικής περίθαλψης.
 
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης να διορίσει επιτροπή έξι ειδικών προκειμένου να μελετήσουν πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιουσία της Εκκλησίας για το καλό του λαού. Επιπλέον, «η Ιερά Σύνοδος καταδίκασε με βδελυγμία τις αήθεις ενέργειες πολλών κρατικών, πολιτειακών και τραπεζικών ιθυνόντων οι οποίοι ενεργώντας προς ίδιον όφελος οδήγησαν την οικονομία του τόπου στο σημερινό αξιοθρήνητο επίπεδο».