Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Γερμανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, για πρώτη φορά, πως «το χάπι της επόμενης ημέρες επιτρέπεται σε περιπτώσεις βιασμών». Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά το σάλο που προκλήθηκε από την άρνηση δύο δυο νοσοκομείων να χορηγήσουν το χάπι, σε μια γυναίκα που ανέφερε πως ήταν θύμα βιασμού.

Ads

 
Σύμφωνα με το Reuters, ύστερα από σύνοδο των επισκόπων ανακοινώθηκε πως τα εκκλησιαστικά νοσοκομεία θα πρέπει στο εξής να διασφαλίζουν τη χορήγηση της κατάλληλης ιατρικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής φροντίδας στα θύματα βιασμών, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης των χαπιών της επόμενης ημέρας που αποτρέπει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία επισημαίνει ωστόσο πως ακόμα απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση φαρμάκων που σκοτώνουν έναν έμβρυο. Με αυτόν τον τρόπο η εκκλησία διαχωρίζει τις περιπτώσεις μεταξύ των φαρμάκων που εμποδίζουν τη γονιμοποίηση και σε αυτά που προκαλούν έκτρωση.
 
Οι επικριτές επισημαίνουν πως η απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Γερμανίας πάρθηκε υπό τον φόβο της παύσης των επιδοτήσεων για τα εκκλησιαστικά νοσοκομεία.
 
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη από μια 25χρονη, η οποία ζήτησε να της χορηγηθεί το χάπι της επόμενης ημέρας και οι υπεύθυνοι των εκκλησιαστικών νοσοκομείων αρνήθηκαν. Ειδικότερα η 25χρονη μετά από ένα πάρτι και χρήση ναρκωτικών βρέθηκε γυμνή σε ένα παγκάκι. Φοβούμενη πως είχε βιαστεί πήγε στο νοσοκομείο ζητώντας το χάπι της επόμενης ημέρας, ωστόσο δύο εκκλησιαστικά νοσοκομεία αρνήθηκαν.