Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, θα εξετάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Ads

«Η φοροδιαφυγή είναι άδικη για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι εργάζονται σκληρά και καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους ώστε η κοινωνία να λειτουργεί», αναφέρει ο Ρόμπεϊ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτός είναι ο λόγος ο οποίος αποφάσισα να την θέσω στο πρόγραμμα στην επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 22α Μαΐου. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η πολιτική συγκυρία ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα», σημειώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Ρόμπεϊ, η Ε.Ε. χάνει κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής φορολογικά έσοδα ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Ads

«Για να έχετε μια ιδέα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «1 τρισ. ευρώ ισούται σχεδόν με ολόκληρο το ΑΕΠ, δηλαδή το σύνολο του εισοδήματος, της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι επίσης εκατονταπλάσιο από το δάνειο που εγκρίθηκε πρόσφατα να δοθεί στην Κύπρο».