Σε επίπεδα – ρεκόρ εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στα 17 κράτη – μέλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Ads

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11,9% από 11,8% που ήταν τον Δεκέμβριο, καθώς άλλοι 201.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκτός εργασίας. Οι άνεργοι στην Ευρωζώνη ανήλθαν συνολικά σε 18,998 εκατομμύρια.

Στην Ε.Ε. το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 10,8% από 10,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ των κρατών – μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,3%), στο Λουξεμβούργο (5,3%) και στην Ολλανδία (6%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα (27% τον Νοέμβριο), στην Ισπανία (26,2%) και στην Πορτογαλία (17,6%).

Ads

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της Eurostat, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Φεβρουάριο – κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο του 2%.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μείωσή του στο 1,9% από 2% που ήταν τον Ιανουάριο.

Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην Ευρωζώνη αναμένεται να καθορίσει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου. Οι αναλυτές εμφανίζονται, πάντως, διχασμένοι σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού κάτω από το 0,75%.