Το ενδεχόμενο να αποκλείσουν και επισήμως το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίoυ Άνγκελα Μέρκελ εξετάζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γερμανία.

Ads

Οι ηγέτες του κόμματος ενδέχεται να επιδιώξουν με την κίνηση αυτή να δώσουν μια εκλογική ώθηση στο κόμμα, καθώς βρίσκεται 15 μονάδες πίσω, σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο ηγέτης του SPD άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται μια τέτοια κίνηση σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών την εβδομάδα που πέρασε.

Σημειώνεται ότι οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ούτε στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό της με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP, φιλελεύθεροι) αλλά ούτε και στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους επαρκή ποσοστά ώστε να σχηματίσουν κυβερνήσεις συμμαχίας. Ως εκ τούτου, ειδικοί και ψηφοφόροι θεωρούν ότι η πιθανότερη έκβαση των εκλογών του Σεπτεμβρίου είναι ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός.

Ads

Ωστόσο, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρικ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε έναν μεγάλο συνασπισμό με την Μέρκελ μετά την αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου και άλλοι πολιτικοί έχουν επίσης εκδηλώσει την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημόσια, όμως ως τώρα το κόμμα έχει αφήσει ανοικτό το θέμα.