Πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι από μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, ο 18χρονος Κλεμάν Μερίκ. Ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε, εγκαταλήφθηκε αναίσθητος και παρέμενε έως τώρα εγκεφαλικά νεκρός. Για έγκλημα που φέρει τη σφραγίδα της ακροδεξιάς έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

Ads

 
Επτά ύποπτοι, έξι άνδρες και μία γυναίκα, κρατούνται για την επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο φερόμενος ως αυτουργός του θανατηφόρου χτυπήματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ύποπτοι αναγνωρίστηκαν από φωτογραφίες.

Ο φερόμενος ως δράστης στις πρώτες δηλώσεις του στο πλαίσιο της ανάκρισής του δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Μερίκ.
 
Ο επικεφαλής της JNR, Σερζ Αγιούμπ, αρνείται, ωστόσο, πως η ομάδα του εμπλέκεται στην υπόθεση. «Είναι απολύτως ψευδές» υποστήριξε στο AFP.
 
Η οργάνωση Jeune Nationaliste Révolutionnaire που δρα τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία αποτελείται από νεοναζί και σκίνχεντ, είναι γνωστή για την επιθετική της δράση κατά μεταναστών και αριστερών και διατηρεί «φιλικές» σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, καταδίκασε και αυτή τη δολοφονία και τόνισε ότι το κόμμα της δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.
 
Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης κατά του φοιτητή πολιτικών επιστημών ανέφεραν πως δύο άνδρες και μια γυναίκα, που περιγράφονται ως σκίνχεντ και ηλικίας περίπου 20 ετών, επιτέθηκαν στο νεαρό με απίστευτη βιαιότητα. Τον χτυπούσαν αρκετή ώρα με σιδερογροθιές την ώρα που εκείνος ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Ads

image
 
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο 18χρονος ξυλοκοπήθηκε σε συμπλοκή δυο ομάδων κοντά στον σταθμό Σαν Λαζάρ του Παρισιού το βράδυ της Τετάρτης. Όπως ανέφερε, σε κάποια στιγμή χτυπούσαν τον φοιτητή πολλοί σκίνχεντ μαζί. To υπουργείο θεωρεί ότι τα κίνητρα της συμπλοκής ήταν πολιτικά και, καταδικάζοντας το περιστατικό, ανέφερε ότι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς εξέφρασε την «πλήρη αποφασιστικότητά του για την εξουδετέρωση της βίας που φέρει τη σφραγίδα της άκρας δεξιάς και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημοκρατία».
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό, το γαλλικό κόμμα της Αριστεράς κάνει λόγο για φασιστικό τρόμο μετά τη δολοφονία πολίτη στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ καταγγέλλει ότι οι πράξεις βίας από ακροδεξιές ομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στο Παρίσι αλλά σε όλη τη Γαλλία.

image

image

Διαδηλώσεις στη μνήμη του φοιτητή 

Εκατοντάδες νεαροί διαδήλωσαν στο Παρίσι κοντά στο σημείο όπου δέχτηκε την επίθεση ο νεαρός φωνάζοντας συνθήματα ενώ οι φίλοι του εκφώνησαν ομιλίες αποτίοντας φόρο τιμής.

Άλλη μια διαδήλωση οργανώθηκε στο Καρτιέ Λατέν, την παραδοσιακή συνοικία των φοιτητών ενώ συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε ο Μερίκ και σε άλλες πόλεις.

image

image

image

image

image