Ανοίγει για τα καλά το θέμα της διάλυσης των ακροδεξιών ομάδων στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του φοιτητή και ακτιβιστή κατά του φασισμού Κλεμάν Μερίκ. Το προφίλ των φερόμενων ως δραστών που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία δεν αφήνει περιθώρια για την προέλευσή τους με αστυνομικές πηγές να τονίζουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μέλη ακροδεξιών ομάδων αλλά ανήκουν στον σκληρό πυρήνα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας διαμηνύει ότι οι οργανώσεις της άκρας δεξιάς θα διαλυθούν. Απέναντί του βρίσκει τη γαλλική Δεξιά που ζητά την διάλυση και των ακροαριστερών ομάδων. Οι αρχές της χώρας κάνουν πάντως την αρχή με την απαγόρευση διαδήλωσης ακροδεξιάς ομάδας στην Τουλούζη.

Ads

 
Οι οργανώσεις της άκρας δεξιάς «αναμφίβολα» θα διαλυθούν, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μια μέρα μετά τον θάνατο του νεαρού ακτιβιστή Κλεμάν Μερίκ από επίθεση ομάδας σκίνχεντ εναντίον του. «Θα το κάνουμε, χωρίς αμφιβολία, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος, πολλή αποφασιστικότητα, αλλά επίσης μέθοδος και σεβασμός στις διαδικασίες» υπογράμμισε και πρόσθεσε «η Δημοκρατία θα δειχθεί ανηλεής και θα πολεμήσει τις αηδιαστικές ιδέες που μάς θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας».
 
Ο υπουργός βρήκε απέναντί του τη γαλλική Δεξιά που ζητούσε την διάλυση όλων των βίαιων οργανώσεων, τόσο της άκρας δεξιάς, όσο και της άκρας αριστεράς. Ο Μανουέλ Βαλς ζήτησε πάντως να μην γίνονται απλοϊκοί συμψηφισμοί. «Δεν είναι ώρα για συμψηφισμούς. Οι οργανώσεις της άκρας δεξιάς είναι αυτές που εδώ και μήνες είναι φορείς της γλώσσας του μίσους. Δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τις οργανώσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αγωνίζονται κατά του φασισμού».
 
Η ανάδειξη των ακροδεξιών ομάδων απειλεί να κατακερματίσει την ήδη διαιρεμένη δεξιά αντιπολίτευση. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να πάρει αποστάσεις ενώ στο συντηρητικό UMP συνεχίζεται ακόμη η διαμάχη για το αν το κόμμα θα πρέπει να ταχθεί υπέρ ή κατά του κινήματος κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.
 
Απαγόρευση ακροδεξιάς διαδήλωσης
 
Στο μεταξύ, οι γαλλικές αρχές ήδη απαγόρευσαν τη διαδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιήσει το Σάββατο μια ακροδεξιά οργάνωση νέων στην Τουλούζη μετά τη δολοφονία Μερίκ.
 
Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Τουλούζης είχε εκφράσει ανησυχίες για τη σχεδιαζόμενη λαμπαδηφορία σε ανάμνηση της νίκης του χριστιανικού στρατού του Καρόλου Μαρτέλου επί των Αράβων που πολιορκούσαν την πόλη το 721.
 
Η ηγεσία της αστυνομίας από την πλευρά της ανέφερε ότι φοβόταν ότι θα υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος για διατάραξη της τάξης» στην περίπτωση πραγματοποίησης της κινητοποίησης.
 
Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί κατ’ επανάληψη επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών νεαρών και αστυνομικών, ιδίως στο περιθώριο διαδηλώσεων κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
 
Θανατηφόρο χτύπημα στο πρόσωπο για τον Μερίκ
 

Από τη νεκροψία προκύπτει ότι το θανατηφόρο χτύπημα για τον Κλεμάν Μερίκ ήταν αυτό που δέχτηκε στο πρόσωπο. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των ιατροδικαστών η εκχύμωση στο πίσω μέρος του κρανίου που προκλήθηκε από την πτώση του σε μεταλλικό αντικείμενο δεν ήταν αυτή που προκάλεσε το θάνατο.
 
Σήμερα μάλιστα κατέθεσε στην αστυνομία ο αρχηγός της ακροδεξιάς ομάδας Jeunesses nationalistes révolutionnaires (JNR), Serge Ayoub, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή στο συμβάν και κατηγορεί τους ακροαριστερούς ότι ξεκίνησαν τη διαμάχη.
 
Το προφίλ των δραστών

 
Σύμφωνα με το γαλλικό κόμμα της Αριστεράς, ο Κλεμάν Μερίκ χτυπήθηκε από ομάδα ακροδεξιών που ανήκουν καταφανώς στην ομάδα Jeunesses nationalistes révolutionnaires. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα οι κρατούμενοι για τη δολοφονία του Μερίκ ανήκουν στο JNR αλλά και στην επίσης ακροδεξιά ομάδα Troisième Voie.
 
Οι αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι φερόμενοι ως δράστες δεν είναι απλώς μέλη των ομάδων αυτών αλλά ανήκουν στον σκληρό πυρήνα. Μεταξύ τους βρίσκεται ένας 20χρονος ισπανικής καταγωγής μέλος του JNR που σύμφωνα με δικαστικές πηγές έχει παραδεχτεί ότι χτύπησε τον Κλεμάν Μερίκ.
 
Αναλυτικά τέσσερα άτομα οι Esteban M., Stéphane K., 25 ετών, Katia V., 33 ετών και Cédric C., 37 ετών, υποστήριξαν ότι «θα παραδίνονταν στην αστυνομία» αφού συνελήφθησαν. Οι  υπόλοιποι τρεις που συνελήφθησαν είναι Lydia, 20 ετών, Samuel, 23 ετών, και Alexandre, 24 ετών. Παρουσιάστηκαν μόνοι τους στην αστυνομία μαζί με ένα όγδοο άτομο και προφυλακίστηκαν σήμερα το πρωί. Μεταξύ των τεσσάρων πρώτων συλληφθέντων βρίσκεται και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός του χτυπήματος.