Νέα πτώση στα ποσοστά τους υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag, με φόντο το φορολογικό σκάνδαλο του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου και συμμάχου της καγκελαρίου, Ούλι Χένες.

Ads

Η εκλογική επιρροή του CDU και του αδελφού του κόμματος, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, υποχωρεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας, φτάνοντας στο 37%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό τους από τον Οκτώβριο του 2012.

Από την άλλη, άνοδο μίας μονάδας πέτυχαν οι κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι έφτασαν στο πολυπόθητο 5%, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Ads

Το συνδυασμένο 42% της γερμανικής κεντροδεξιάς φέρνει τους Χριστιανοδημοκράτες και τους συμμάχους τους ισοδύναμους με τις δυνάμεις τις κεντροαριστεράς.

Ανάμεσα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παρέμειναν στάσιμοι στο 27%, ενώ οι Πράσινοι ανήλθαν στο 15%.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του σκανδάλου Χένες, οι Χριστιανοκοινωνιστές φέρουν το βάρος της πρόσφατης παραίτησης ενός βουλευτή τους στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας, αφότου αυτός παραδέχθηκε πως είχε προσλάβει τη σύζυγό του ως γραμματέα.