Να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τη Γαλλία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μια ημέρα μετά τη διετή παράταση που έλαβε η χώρα για τον περιορισμό του ελλείμματός της από την Κομισιόν.

Ads

Διαβάστε επίσης: Φρανσουά Μιτεράν αποκάλεσε η Μέρκελ τον Ολάντ
 
Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος έφερε σαν παράδειγμα χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες έχουν προωθήσει σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.
 
«Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3,0% (του ΑΕΠ)… σε συνδυασμό με αυτό είναι και η προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι-χέρι», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ.
 
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας αλλά, όπως τόνισε, ότι είναι έργο του Παρισιού και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπαγορεύσει τον τρόπο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
 
«Οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες, και ο τρόπος που θα γίνει [η μείωση του ελλείμματος] είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους, διαφορετικά δεν θα υπήρχε εθνική κυριαρχία», είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να τίθεται «η [εθνική] κυριαρχία πάνω από την εφαρμογή».
 
Σημειώνεται πως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από τη Γαλλία μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, σε αντάλλαγμα για την προθεσμία δύο ετών που της δόθηκε για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%.
 
Ο πρόεδρος Ολάντ αντέδρασε, τονίζοντας πως «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύσει» στη Γαλλία τι πρέπει να κάνει, αφού οι Βρυξέλλες ζήτησαν από το Παρίσι να αρχίσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων ήδη από φέτος.
 
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντίδραση στο κόμμα της Μέρκελ, καθώς υψηλόβαθμο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ επέκρινε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας «ανάρμοστη» την κριτική του τελευταίου εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η κριτική του Ολάντ είναι ανάρμοστη», υποστήριξε ο Αντρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) σε ανακοίνωσή του μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι του γάλλου προέδρου με την Μέρκελ.
 
«Η αντίδραση του Ολάντ δείχνει τη σημαντική απελπισία της κυβέρηνησής του που ένα χρόνο μετά την άνοδό της στην εξουσία δεν έχει βρει ακόμη αποτελεσματικές απαντήσεις στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της χώρας της», πρόσθεσε ο κ. Σόκενχοφ, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας γαλλο-γερμανικής φιλίας στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.
 
Συμφωνία για πρόεδρο «πλήρους απασχόλησης» στο Eurogroup
 
Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε μια συμφωνία που προβλέπει ότι πρόκειται στο εξής να αναδεικνύεται ένας πρόεδρος του Eurogroup «πλήρους απασχόλησης», όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ.
 
«Σχετικά με την διάρθρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, συμφωνήσαμε να γίνονται περισσότερες σύνοδοι του Eurogroup, με έναν πρόεδρος της Ευρωομάδας (ο οποίος θα είναι) πλήρους απασχόλησης και με ενισχυμένες εξουσίες», δήλωσε ο κ. Ολάντ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κυρία Άνγκελα Μέρκελ.