Ads

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία για την νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά του νόμου που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση Ολάντ. Στο τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια καθώς διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και καπνογόνα κατά των αστυνομικών και των δημοσιογράφων. Συνολικά, 96 άνθρωποι προσήχθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και 39 τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

 
Δεκάδες χιλιάδες αντιτιθέμενοι στο γάμο των ομοφυλοφίλων πορεύθηκαν και πάλι στους δρόμους του Παρισιού τρεις μόλις ημέρες πριν από τον εορτασμό της πρώτης ένωσης ενός γκέι ζευγαριού στο δημαρχείο.

Ads

 

Αρχικά η διαδήλωση εκτυλίχθηκε ειρηνικά, ωστόσο, η ένταση ανέβηκε τις πρώτες βραδινές ώρες στην περιοχή Ανβαλίντ, όταν περίπου 200-300 ταραξίες εκσφενδόνισαν βλήματα, σιδερόβεργες και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας και των δημοσιογράφων. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τραυματίστηκε ελαφρά και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.

image
 
Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει την εβδομάδα αυτή τους διοργανωτές «Η διαδήλωση για όλους» για τους κινδύνους παρεκτροπών και προκλήσεων δεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων και κινητοποίησαν για τη διαδήλωση 4.500 αστυνομικούς και χωροφύλακες.


 
Για μία ακόμα φορά, η συμμετοχή αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής, με την αστυνομία να έχει υπολογίσει 150.000 ανθρώπους και τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Περίπου 2.800 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν εξάλλου στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Civitas που πρόσκειται στους συντηρητικούς καθολικούς και οι οποίοι πραγματοποίησαν χωριστή πορεία.
 
Πίσω από αυτή τη διαμάχη για τους αριθμούς, οι κινητοποιήσεις φαίνεται να έχουν μικρότερη συμμετοχή μετά την οριστική ψήφιση στις 23 Απριλίου του νόμου που επιτρέπει το γάμο και την υιοθεσία σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η τελευταία μεγάλη διαδήλωση σε εθνικό επίπεδο ήταν στις 24 Μαΐου στο Παρίσι, στην οποία έλαβαν μέρος, σύμφωνα με τη συλλογικότητα «Η διαδήλωση για όλους», 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι και 300.000, σύμφωνα με την αστυνομία.

Προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που υποστηρίχθηκε από το σύνολο της αριστεράς, ο «γάμος για όλους» προκάλεσε στη διάρκεια μηνών μια έντονη εναντίωση στη Γαλλία, στο Κοινοβούλιο και στο δρόμο.
 
«Τελευταία γιορτή της μητέρας πριν από την εκκαθάριση!», «Δεν έχει τελειώσει, μόλις αρχίζει» ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν στη διαδήλωση. Στο Καρτιέ Λατάν, οι τουρίστες παρακολουθούσαν την πορεία κάπως αμήχανα. Η Πιλάρ, μια Ισπανίδα, εξηγούσε πως «γνωρίζει ότι ένα μέρος της κοινωνίας της Γαλλίας είναι συντηρητικό. Αλλά, στο σημείο αυτό, δεν είναι η εικόνα που έχει κανείς για τη Γαλλία».

image

image
 
Παρά τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, περίπου δέκα ακτιβιστές του γκρουπούσκουλου Génération identitaire κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην ταράτσα της έδρας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να ξεδιπλώσουν ένα πανό στο οποίο έγραφαν «Ολάντ, παραιτήσου». Αφού συνελήφθησαν, απομακρύνθηκαν με αστυνομικό όχημα.

image

image

image
 
Συνολικά, 96 άνθρωποι προσήχθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και 39 τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τα επεισόδια των πρώτων βραδινών ωρών.

image

Όπως αναφέρει το euronews, παρόλο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάνω από τους μισούς γάλλους πολίτες συμφωνούν με το νόμο και επτά στους δέκα επιθυμούν οι διαδηλώσεις να σταματήσουν, αυτές συνεχίζονται με τους διαδηλωτές να τονίζουν την μεγάλη πτώση στα ποσοστά δημοφιλίας του γάλλου προέδρου.

Οι χώρες που έχουν νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων (BBC)

image

Συγκλονιστική επιστολή από 17χρονο ομοφυλόφιλο
 
Την ίδια περίπου ώρα, έντονη συγκίνηση αλλά και κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό έχει προκαλέσει η επιστολή ενός δεκαεπτάχρονου ομοφυλόφιλου αγοριού προς την εφημερίδα της Ρώμης Λα Ρεπούμπλικα, με την οποία ζητά «να μπορέσει να ζήσει και να μην αναγκασθεί να αυτοκτονήσει». Η επιστολή είναι ενυπόγραφη – ο νέος ονομάζεται Ντάβιντε Τανκρέντι – και δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της ιταλικής κεντροαριστερής εφημερίδας.
 
«Το να πεθαίνει κανείς για να εναντιωθεί στην εξέλιξη της κοινωνίας, είναι ένδειξη ότι υπερεκτιμά τις δυνάμεις του και δεν διαθέτει ανοικτό μυαλό» γράφει ο Ντάβιντε, αναφερόμενος στην πρόσφατη αυτοκτονία του Γάλλου συγγραφέα Ντομινίκ Βενέρ στην Παναγία των Παρισίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων που ενέκρινε η χώρα του.
 
«Το γράμμα μου αυτό, όμως, μπορεί να είναι η μόνη εναλλακτική στην αυτοκτονία», προσθέτει ο Ντάβιντε, και εξηγεί:
 
«Ζητώ να εισακουσθώ, μιλώ σε μια κοινωνία σαν την ιταλική που δεν με δέχεται επειδή γεννήθηκα ομοφυλόφιλος».
 
«Η αναγνώριση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σημαίνει μόνο ότι επιτρέπεται σε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται να καλλιεργήσουν τον έρωτά τους. Δεν είμαστε δαίμονες, δεν μας άγγιξε ο δαίμονας όταν ήμασταν στην κούνια. Ζητάμε μόνον να μπορούμε να υπάρχουμε. Να εγκριθεί άμεσα ένας νόμος κατά της ομοφοβίας»
καταλήγει ο Ιταλός έφηβος.
 
Στην επιστολή του απάντησε, μεταξύ άλλων, και η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, τονίζοντας ότι «μια κοινωνία που δεν ξέρει να προστατέψει όλα της τα παιδιά δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να χαρακτηρισθεί πολιτισμένη».
 
«Ελπίζω το ιταλικό κοινοβούλιο να εγκρίνει, το γρηγορότερο δυνατό, έναν αποτελεσματικό νόμο κατά της ομοφοβίας, ώστε να μην υπάρξει καμία άλλη αυτοκτονία νέου που δεν άντεξε τους χλευασμούς κάποιων συνομήλικών του, λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας», υπογραμμίζει η επικεφαλής της ιταλικής Βουλής και καλεί τον Ντάβιντε να την επισκεφθεί στο γραφείο της για να μπορέσει να τον γνωρίσει.
 
Μετά την επιστολή του Ντάβιντε Τανκρέντι, τέλος, έλαβαν θέση επί του όλου θέματος και στελέχη της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς. Ο πρώην υπουργός πολιτισμού Σάντρο Μπόντι και ο μέχρι πρότινος περιφερειάρχης της Βενετίας, Τζανκάρλο Γκαλάν, ζητούν «να τεθεί τέρμα στην υποκρισία και να αναγνωρισθούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ατόμων και ζευγαριών, διότι πρόκειται για υπόθεση που ξεπερνά ιδεολογικούς και πολιτικούς φραγμούς».