Το «πράσινο φως» έδωσε η Κομισιόν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου για την Κύπρο. 

Ads

 
Σε έκθεσή της, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλους τους απαιτούμενους όρους για να λάβει την πρώτη δόση του πακέτου.
 
Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3 δις ευρώ, αναμένεται να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
 
Η εν λόγω έκθεση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, έχει ημερομηνία 30 Απριλίου και σε αυτήν αποτιμάται ότι «η Κύπρος έχει συμμορφωθεί και έχει προβεί στις προαπαιτούμενες ενέργειες».
 
Η Κύπρος σύναψε επίσης συμφωνία με την Ρωσία, με την οποία της δίνεται περιθώριο άλλων δύο ετών για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει, με μειωμένο επιτόκιο 2,5%, προστίθεται στην έκθεση. «Υπάρχει συμμόρφωση τόσο στην ουσία όσο και στη διαδικασία με όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες», αναφέρεται στην έκθεση.
 
Εν τω μεταξύ, η Κύπρος, όπως σημειώνεται στο Φιλελεύθερο, σύναψε επίσης συμφωνία με την Ρωσία, με την οποία της δίνεται περιθώριο άλλων δύο ετών για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει, με μειωμένο επιτόκιο 2,5%, προστίθεται στην έκθεση.

Ικανοποίηση από τις επαφές με Ισραήλ
 
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ».
 
Όπως τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης εγκαινιάστηκε ένας στρατηγικής σημασίας διάλογος, σημειώνοντας πως ο Νετανιάχου επανέλαβε τις θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.
 
«Σήμερα εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
 
Οι Νίκος Αναστασιάδης και Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως σημειώνεται στον Φιλελεύθερο, είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών και στη συνέχεια, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, είχαν διευρυμένες συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου μία ώρα.
 

 
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε όχι μόνο προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
 
Σημείωσε ότι στις συνομιλίες, ως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία όσον αφορά τα θέματα ενέργειας.
 
«Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων.  Επιπλέον συμφωνήσαμε την ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος,» είπε.
 
«Αναπόφευκτα η συζήτηση μας περιστράφηκε και στις ανησυχητικές τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας και τον κίνδυνο που ενέχει η ενδεχόμενη επέκταση και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων.
 
«Πέραν από τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών αυτό που δημιουργεί τη νέα προοπτική είναι και οι άριστες διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται που δημιουργούν τη βεβαιότητα αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή της εποικοδομητικής, της δημιουργικής και αποτελεσματικής συνεργασίας των δύο χωρών», ανέφερε και ευχαρίστησε «για την άψογη συνεργασία, αλλά και κατανόηση των θέσεων της δικής μας πλευράς».