Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου ενδέχεται να έχουν θετικές επιπτώσεις για τη χώρα σε ένα τομέα που κανείς δεν περιμένει. Το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, η κρίση φαίνεται να ευνοεί την ποδοσφαιρική ένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά από πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με άρθρο της Guardian. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ads

 
«Σχετικά με τον τομέα του ποδοσφαίρου, πιστεύω ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να έχουν σίγουρα θετικό αντίκτυπο στην επανένωση», δήλωσε ο Χασάν Σέρτογλου, πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενός φορέα που δεν έχει σχέση με την εθνική ομάδα της Κύπρου, καθώς αυτή εκπροσωπείται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τον μόνο αναγνωρισμένο φορέα από τη ΦΙΦΑ στο νησί.
 
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η Πρώτη Κατηγορία του Κυπριακού Πρωταθλήματος ιδρύθηκαν το 1934 από 8 ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούσαν όλες τις εθνότητες που συνυπήρχαν στο τότε ενωμένο νησί.  Η πλειονότητα των ομάδων υποστηρίζονταν από Ελληνοκύπριους, μερικές και από τους δύο λαούς και μονο μία, η ομάδα της Τσετινκάγια, αποκλειστικά από Τουρκοκύπριους. Αυτές οι ομάδες έπαιξαν μαζί για πάνω από 20 χρόνια, και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η εθνική ομάδα της χώρας αποτελείτο από Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, αλλά και Αρμενίους από τη μικρή αρμένικη κοινότητα που υπήρχε στο νησί.
 
Το 1955, καθώς ήταν αδύνατη πλέον η συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων, έστω και στο ποδόσφαιρο, συστάθηκε η Τουρκοκυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το ενωμένο πρωτάθλημα διασπάστηκε, με την Τσετινκάγια  να προσχωρεί στο νεοσύστατο τουρκοκυπριακό πρωτάθλημα.
 
Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το διωγμό χιλιάδων Κυπρίων από τα σπίτια τους και τη διχοτόμηση του νησιού, η ΦΙΦΑ, η οποία είχε επιτρέψει στις ομάδες του τουρκοκυπριακού πρωταθλήματος να παίζουν διεθνή φιλικά, αλλά όχι να συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις, διέκοψε κάθε σχέση με την Τουρκοκυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
 
Από το 1983, η εθνική ομάδα των Τουρκοκυπρίων μπορούσε να αγωνιστεί μόνο ενάντια σε άλλες «εξόριστες» χώρες. Μάλιστα, το 2006 κέρδισε το παγκόσμιο κύπελο που διοργανώνεται για τις χώρες που δεν έχουν αναγνωριστεί από τη ΦΙΦΑ, όπως η Γροιλανδία, το Γιβραλτάρ και η Ζανζιβάρη, γεγονός βέβαια που δε μείωσε στο ελάχιστο το αίσθημα απομόνωσης των Τουρκοκύπριων παιχτών. «Δεν υπάρχει μέλλον για τους νεαρούς παίχτες μας, τίποτα να τους παρακινήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρτογλου στην Guardian.
 
Κανένα βήμα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο ομοσπονδίες δεν έγινε μέχρι το 2007, όταν όλες οι 8 ομάδες που συμμετείχαν στο αρχικό κυπριακό πρωτάθλημα, ανάμεσά τους και η Τσετινκάγια, προσκλήθηκαν στα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Λευκωσία. Αυτό το συμβάν ενέτεινε τις φήμες για πιθανή επανένωση των δύο πλευρών, αλλά οι όποιες σχετικές ιδέες παρέμειναν ανεφάρμοστες , λόγω του φόβου ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να παρερμηνευτεί από πολλούς, με βάση πολιτικούς όρους.
 
Πέρσι, όμως, οι φήμες φούντωσαν για άλλη μια φορά και τον περασμένο Ιανουάριο σημειώθηκε ένα συμβολικό γεγονός με τεράστια σημασία, όταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κωστάκης Κουτσοκούμνης συμφώνησε να συζητήσει με τους Τουρκοκύπριους παράγοντες, όχι σε κάποιο ουδέτερο έδαφος, αλλά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
 
Οι συζητήσεις είχαν αίσια κατάληξη και οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επισημοποιήσουν την επανένωσή τους το Μάρτιο, στα γραφεία της ΦΙΦΑ στην Ελβετία. Η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε, αλλά μόνο προσωρινά, σύμφωνα με τον Σέρτογλου. «Πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Υπήρξαν θετικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές και δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο. Η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί. Δεν πρόκειται για πολιτική, αλλά για την επανένωση μιας ποδοσφαιρικής οικογένειας. Στο παρελθόν οι πολιτικοί φοβόντουσαν, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και μπορούν να δουν ότι ο λαός υποστηρίζει την ένωση για το καλό του ποδοσφαίρου», σημείωσε σχετικά στην Guardian.
 
Τόσο ο Σέρτογλου, όσο και ο Κουτσοκούμνης παίρνουν μεγάλο ρίσκο. Ιδιαίτερα ο Κύπριος παράγοντας γνωρίζει ότι αρκετές ομάδες του κυπριακού πρωταθλήματος και οι οπαδοί τους βλέπουν σαν προδοσία την επιστροφή των τουρκοκυπριακών ομάδων στο κυπριακό πρωτάθλημα. «Δε βλέπω πιθανή την επανένωση. Οι οπαδοί των περισσότερων κυπριακών ομάδων έχουν πολύ εθνικιστικές απόψεις και δεν μπορώ να φανταστώ να καλωσορίζουν παίχτες και ομάδες από τον βορρά», τόνισε αθλητικός συντάκτης του νησιού.
 
Παρά τις πιθανές αντιδράσεις, ο Κουτσοκούμνης, ο οποίος μεγάλωσε στο βόρειο μέρος του νησιού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του, αναπολεί με νοσταλγία τα χρόνια της συνύπαρξης των δύο λαών και συμφωνεί με τον Σέρτογλου ότι ο λαός της χώρας είναι έτοιμος να δει ποδοσφαιριστές και από τις δύο πλευρές του νησιού να παίζουν μαζί.
 
Ο Τουρκοκύπριος παράγοντας πιστεύει ότι η δεδομένη χρονική στιγμή, με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, είναι η καταλληλότερη για την ποδοσφαιρική επανένωση του νησιού, καθώς μια τέτοια είδηση θα έχει θετικό αντίκτυπο παγκοσμίως για την Κύπρο. Επίσης, ο Σέρτογλου δεν παρέλειψε να τονισει και τις θετικές επιπτώσεις στον ποδοσφαιρικό τομέα της χώρας, με την αύξηση του αριθμού των ποδοσφαιρικών ταλέντων στα οποία θα μπορεί να στηριχτεί μελλοντικά η Κύπρος.
 
Πηγή: Guardian