Για Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση κληρώνει στην Κύπρο. Η Βουλή των αντιπροσώπων συνεδριάζει από τις 10:00 το πρωί. Οι συσχετισμοί των δυνάμεων δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Σε πρώτη φάση υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση. 

Ads

 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν: 

● τον τομέα της Υγείας
● περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%
● φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας
● αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο
● αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού
● αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1092 ωρομίσθιων υπαλλήων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ.

Ads

Μετά την υπερψήφιση των νομοσχεδίων η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκόπη για να συνεχιστεί στις 15.00 με τη συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου απηύθυνε έκκλησε στη Βουλή να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.
 
Όλοι, τόνισε, οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συμπεριφερθούν με τρόπο που να συνάδει με το ευρύτερο καλό του τόπου και επανέλαβε ότι η υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης θα επιτρέψει στην Κύπρο να ανασάνει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, μετά τις γιορτές του Πάσχα θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας και εναλλακτικών προτάσεων.

Την Τρίτη τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσαν την κυπριακή βουλή να κυρώσουν τη δανειακή σύμβαση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση και ότι οι  συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές». 

Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ: Δημοψήφισμα για έξοδο από ευρώ

Οι συσχετισμοί
 
Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20) και του ΔΗΚΟ (8), ενώ καθοριστική αναμένεται να αποβεί η ψήφος του βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος φέρεται να κλίνει προς το «ναι». 
 
Κατά θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να προτείνει ως εναλλακτική διέξοδο την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη. Στην πρόταση γίνεται λόγος για «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
 
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».
 
«Αυτό που έχουμε μετρήσει στη ζυγαριά είναι ότι η λύση της εξόδου από το ευρώ, παρά τις δυσκολίες, δίνει μία προοπτική στην Κύπρο» δήλωσε στον Αlpha 989 ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.