Επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α.Μέρκελ.

Ads

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή.

Σύμφωνα, πάλι με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, στην τηλεφωνική επικοινωνία η κ. Μέρκελ επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα.
 
Στο μεταξύ, για τη Μόσχα αναχωρεί σήμερα, Τρίτη, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.  Εκεί θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. 
 
Το Κρεμλίνο φέρεται ενοχλημένο τόσο με την ΕΕ, όσο και με τη Λευκωσία, ενώ ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η εξέλιξη θα επηρεάσει και τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Σιζιόφ δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση επιβολής εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου ισοδυναμεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση και εγείρει τον κίνδυνο. Ο φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις, που αποτελεί όρο του μνημονίου δανεισμού της Κύπρου και συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, παραπέμπει «σε αναγκαστική απαλλοτρίωση», τόνισε ο Σιζιόφ από τη Μόσχα, που είχε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Μόσχα.

Ads

«Και υπάρχει μια ακόμα απειλή», πρόσθεσε, «όταν ανοίξουν οι τράπεζες ο κόσμος θα σπεύσει να κάνει ανάληψη των καταθέσεών του και κατόπιν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει».